Kormányszóvivő: megalázó, hogy Brüsszel ilyen kevést pénzt fizet nekünk határvédelemre

Ország

Ha megérkezik az Európai Unió által ígért összeg, azt a határon szolgáló hivatásosok bérére fordítják – közölte a kormányszóvivő az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában.

Hollik István mindenekelőtt azt hangsúlyozta:

megalázónak és méltatlannak tartja, hogy az EU Magyarország 504 milliárd forintos határvédelmi költségei után 6,6 milliárd forintot hajlandó kifizetni.

Felidézte: Orbán Viktor miniszterelnök 2017-ben írt levelet először Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének, hogy a kerítésépítés és a határvédelem költségeinek felét állja Brüsszel. A kormányfő arra hivatkozott, hogy Magyarország az Európai Unió déli határait is védi.

Az, ahogy Brüsszel kezelte a magyar kormány kérését, nem volt “korrekt és fair” – jelentette ki a kormányszóvivő, kifejtve: először az időhúzást választották taktikának, majd a költségek harmadát, később a tizedét akarták elismerni.

Végül Magyarország határvédelmi költségeinek kicsit több mint egy százalékát ajánlotta fel Brüsszel

– tette hozzá.

Hollik István kiemelte: az Európai Bizottság nem politikai testület, nem politikai döntést kellett volna hoznia, hanem szakmai szempontok alapján kellett volna mérlegelnie a magyar kormány kérését.

A kormányszóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Bizottság új elnöke többször egyértelművé tette, elsődleges fontosságúnak tartja az Európai Unió külső határainak megvédését. Ezért remélik, hogy az új elnök elismeri majd azt, amit Magyarország tett, és korrektebb megítélést tapasztalhatnak majd tőle – közölte.

(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.