Biztonságpolitikai szakértő: az ENSZ részéről jelezték, hogy Európában merényletek várhatók

Ország

Az ENSZ részéről jelezték, hogy Európában merényletek várhatók – mondta Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.

A szakértő Belgiumot és Nagy-Britanniát említette, ahol magas szintű a készültség. Ugyanakkor megjegyezte: az Európai Unió rendőrsége, az EUROPOL jelentése szerint a korábban valamely terrorszervezethez csatlakozott, Európába visszatérő harcosok nem követtek el merényletet. A legtöbb terrorcselekményt “hazai neveltetésű” merénylők követték el.

Kis-Benedek József elmondta, hogy az EUROPOL 2006 óta ad ki évente jelentést az előző esztendőben történt terrortámadásokról. Európában öt típusú merényletről írnak részletesen. Ezek: dzsihadista, nacionalista (ebből van a legtöbb), jobb-, illetve baloldali indíttatású, és “tematikus”.

A jelentésből kitűnik, hogy tömegpusztító fegyverek felhasználására vonatkozóan történtek kísérletek az Európai Unióban (Németországban, Franciaországban, Olaszországban).

A jelentés szerint 2018-ban 129 merénylet történt, míg előző évben 217. Ez csökkenő tendencia, de kérdés, meddig tart – közölte.