Jégesővel, szupercellákkal csapott le a front az országra

Ország

Országszerte kidőlt fákhoz, leszakadt ágakhoz, villanyvezetékekhez riasztották a tűzoltókat, a Somogy megyei Lakócsán kidőlt villanyoszlopok miatt szünetel az áramszolgáltatás – közölte Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője vasárnap az MTI-vel.

Lakócsán több villanyoszlop is kidőlt, ezért a faluban átmenetileg nincs áram, ez összesen 275 fogyasztási helyet érint – tette hozzá a szóvivő.

Nagykanizsa, 2019. július 7.
Zivatarfelhõk Nagykanizsa felett 2019. július 7-én. Heves zivatarok veszélye miatt narancssárga (másodfokú) riasztást adott ki Nyugat- és Délnyugat-Dunántúl egyes részeire az Országos Meteorológiai Szolgálat.
MTI/Varga György

Eddig országszerte mintegy 80 esetben avatkoztak be a tűzoltók a viharral összefüggésben, szinte minden esetben kidőlt fákhoz, leszakadt ágakhoz kellett kivonulni.

Budapesten a III. kerületben a Nánási úton az erős szél kettétört és leszakított egy villanyvezetéket, a Szél utcában pedig egy épület tetejére dőlt fa. A XVII. kerületi Várvíz utcában távközlési kábelre, míg a XI. kerületi Karolina úton egy másik fára zuhant egy-egy fa.

Békés megyében főként Békéscsabáról és Gyuláról kaptak a szokásosnál sokkal több riasztást a tűzoltók. Ott is elsősorban a kidőlt fák okoznak gondot, de Gyulán egy sportlétesítmény tetejét is megbontotta az erős szél.

Zala és Somogy megyében is adott munkát a vihar a tűzoltóknak. Szőkedencsen egy nagy fa dőlt a 7-es főútra, Zalakomáron kidőlt fa zárta el a Rákóczi utcát, Barcson, a Semmelweis utcában pedig az erős szél gyökerestől kifordított egy fenyőt, amely egy ház tetejére dőlt – közölte Mukics Dániel.

Az erősebb zivatarokat felhőszakadás, 100 km/h meghaladó széllökések és helyenként akár 5 centiméteres átmérőjű jégdarabokkal hulló eső is kísérheti – írja az Idokep.hu.

A heves zivatarok veszélye miatt narancssárga (másodfokú) riasztást adott ki Nyugat- és Délnyugat-Dunántúl egyes részeire az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap délután. A meteorológia 16 óra után Délkelet-Magyarországra is narancssárga riasztást adott ki. Baranya, Somogy és Zala, valamint Békés és Csongrád megye egyes területein a heves zivatarok mellett veszélyt jelenthet az erős szél és a jégeső.

Békéscsabát elverte a jég, Gyulán pedig szupercella tombolt.

Szupercella csapott le Békéscsabára is, a heves felhőszakadást jégeső is kísérte – írja az idokep.hu.

A front mögött több fokkal hűvösebb levegő érkezik hazánkba, amely véget vet az eddigi kánikulának.