Csath Magdolna közgazdász

Közgazdász: az államnak őrködnie kell afölött, mit tesznek a globális cégek

Ország

Az államnak őrködni kell afölött, hogy mit tesznek a globális cégek – mondta Csath Magdolna közgazdász az M1 aktuális csatorna vasárnapi műsorában.

Az egyetemi tanár úgy fogalmazott: a globális cégeket alapvetően egy cél hajtja, a maximális profittermelés. Egy államnak azonban védenie kell az embereket, a társadalmat, a környezetet.

Megjegyezte: a környezet, a klíma egyik fő veszélyeztetője éppen a globális cégek szállítási tevékenysége.
A G20-országok oszakai csúcstalálkozójával kapcsolatban a közgazdász azt mondta: a szabadkereskedelmi megállapodások arról szólnak, hogy mindenki szeretne eladni a piacon, mert azzal saját gazdaságát tudja erősíteni. Emellett azonban a maga módján a saját eszközeivel mindenki próbálja védeni a saját piacát – tette hozzá.

Csath Magdolna közölte: Kína már nem olcsó termékekkel szeretné elönteni a világpiacot, hanem az értéklánc nagy hozzáadott értékű ágán akar versenyezni. Ma már Kína a nemzeti jövedelem százalékában többet fordít kutatás-fejlesztésre, mint az Európai Unió – mondta, megjegyezve: Laosz, Kambodzsa, Thaiföld és Szingapúr is előrelépett az új technológiák versenyében, ezért érdemes figyelni rájuk.

Kitért arra: az Amerikai Egyesült Államokban 2020-ban választások lesznek, és Donald Trump elnök háttere – a mezőgazdaságból élők és az úgynevezett “sötétkéményes gyáripar” – számára fontos lehet, hogy Kína ígéretet tett arra, több mezőgazdasági terméket fog importálni.