Államtitkár: “emelkednek az élelmiszerárak, ha az EU csökkenti a Magyarországnak nyújtott agrártámogatásokat”

Ország

A magyar mezőgazdaságnak növekedési pályán kell maradnia, ezért nem értenek egyet a területalapú, illetve a vidékfejlesztési támogatásokat jelentős mértékben csökkentő brüsszeli elképzelésekkel – jelentette ki az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára hétfőn a Pest megyei Cegléden tartott gazdafórum előtti sajtótájékoztatón.

Farkas Sándor elmondta: nem értenek egyet azzal a javaslattal, amely szerint a földalapú támogatásnál mintegy 15 ezer forinttal mérsékelnék a jelenlegi 75-76 ezer forintos támogatást. A vidékfejlesztési alap 1300 milliárd forintjából mintegy 300 milliárd forintot vennének el – tette hozzá.

Hangsúlyozta: a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a brüsszeli elképzelés szerinti rendkívül hátrányos agrárpolitika ne valósuljon meg.

Hozzátette: hasonlóan gondolkodnak a V4 országok és a nagy mezőgazdasági országok, mint például Franciaország vagy Olaszország.

A gazdákat érintő negatív hatások az egész magyar társadalmat érintik, hiszen a támogatások csökkentése maga után vonná az élelmiszerárak emelkedését. Ez nem szándéka a magyar kormányzatnak, amikor rezsicsökkentéssel, a Magyar falu programmal vagy a falusi csokkal nagymértékben segítik a vidéken élő emberek megélhetését.
Farkas Sándor arra biztatta a gazdákat, írják alá a támogató íveket, hogy május 26-án az európai parlamenti választásokon olyan képviselőket küldjenek Brüsszelbe, akik a magyar érdekeket védik, nem pedig azok ellen szavaznak.

Mint mondta: konkrét információik vannak arról, hogy az európai agrártársadalomtól elvont összegből, mintegy 30 milliárd euróból részben az illegális migrációt kívánják támogatni, ez ellen tiltakoznak.

Farkas Sándor szólt arról is, hogy a 2012-2013 táján Magyarországon beindult gazdasági növekedés kiemelkedő egész Európában, ebben az agráriumnak komoly szerepe volt és van. A kivitel jelentős része az agrárexport, amelynek növekedése az Európai Unión belül Magyarországon a legmagasabb.

A magyar gazdák jövedelemtermelő képessége európai szinten is az első három között van. Ezt a teljesítményt meg kell védeni – hangsúlyozta.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük