A Kúria döntött: megtévesztő a Fidesz aláírásgyűjtése

Ország

A Kúria jóváhagyta a Momentum panaszát, amely szerint a Fidesz megtévesztő módon gyűjt aláírásokat.A Momentum rejtett kamerás felvételéin az látható, hogy a kormánypárt aktivistái Orbán Viktor programját támogató aláírásokat gyűjtöttek, de azt állították, hogy az EP-választásra, a jelöltállításhoz szükséges aláírásokat gyűjtik.  Ez alkalmas volt a választók megtévesztésére.

A Kúria ítéletében megállapította, hogy a Fidesz-KDNP jelölő szervezetek megsértették a rendeltetésszerű és jóhiszemű joggyakorlás alapelvét.

A Kúria azt is megállapította, hogy a Nemzeti Választási Bizottság tévesen ítélte meg a Momentum érintettségét, a videofelvétel alapján pedig arra jutottak, hogy az aktivisták – az általuk elmondottak, valamint a pulton látható felirat ellenére – egyértelműen nem az EP-választáshoz szükséges aláírásokat gyűjtötték.

Így építik a Kubatov-listát

Kifogást tettünk az Fővárosi Területi Választási Bizottságnál a Kubatov-listát építő fideszesek ellen. Az alábbi felvételen az látható, hogy budapesti Fidesz-aktivisták nem a pártok számára biztosított ajánlóívre gyűjtenek aláírást, hanem a Fidesz saját szimpatizáns-listájára. Az aktivisták ezzel ellentétben többször is azt állítják, hogy ezeken az íveken azért gyűjtenek ajánlásokat, hogy a Fidesz az EP-választásokon listát tudjon állítani.A Momentum szerint a Fidesz-aktivisták megtévesztő módon jártak el és ezzel megsértették a választás tisztaságát.

تم النشر بواسطة ‏‎Momentum Mozgalom‎‏ في الجمعة، ١٢ أبريل ٢٠١٩