Ma van a nemzetközi férfinap és a WC világnapja

Ország

A WC Világnapját az ázsiai alapítású Toalett Világszervezet 2001-ben rendezte meg először. A céljuk az volt ezzel a kezdeményezéssel, hogy a szennyvízkezelés, a szennyvízelvezetés és a higiénia fontosságára irányítsák a figyelmet – legalább egy nap erejéig.

AZ ENSZ 2013 óta minden évben november 19-én nemzetközi kampány keretein belül igyekszik felhívni a figyelmet a WC használat, a szennyvíztisztítás és a szennyvízelvezetés fontosságára.

Az UNICEF és a WHO 2017-ben elkészített közös jelentéséből kiderült, hogy tisztítatlanul, mindenféle kezelés nélkül kerül a természetbe a világon keletkező szennyvizek 80 %-a; hogy a világ népességének 60 %-ának vagy nincs az otthonában WC, vagy nem jut olyan toaletthez, amely biztonságosan vezeti el a keletkező szennyvizet; körülbelül 850 millió ember egyáltalán nem jut WC-hez, tehát a természetben végzi el szükségleteit, valamint, hogy 1,8 milliárd ember olyan vizet fogyaszt, amely nincs megfelelő módon tisztítva! Sajnálatos tény az is, hogy a szennyvízkezelési hiányosságok miatt több százezer ember veszíti életét minden évben. Nincs jól ez így! Ne menjen ez így tovább!

A Magyar Víziközmű Szövetség kiemelt feladatának tekinti azt, hogy zászlós hajója legyen azoknak a kezdeményezésnek, amelyek során a környezettudatosságra, a környezetvédelemre, a vízkincs megóvásának fontosságára és a szennyvízelvezetés kiemelt szükségességére irányul a figyelem!

Magyar Víziközmű Szövetség

Érdekesség, hogy november 19-e a nemzetközi férfinap is egyben. Fiúk, férfiak! Legalább ezen az egy napon hajtsátok le a WC-deszkát – üzenik a hölgyek.

MTI-OS