THEMIS döntő: élmezőnyben a magyar csapat

Ország

Kiemelkedő teljesítményt nyújtott a magyar csapat a THEMIS csapatverseny döntőjében, melyet Párizsban rendeztek meg 2018. október 28-31. között. A megmérettetés témája a tisztességes eljáráshoz való jog volt.

Dr. Bicskei Tamás és dr. Kotsis Johanna, a Fővárosi Törvényszék fogalmazói, valamint dr. Csizmár Ada, a Miskolci Járásbíróság fogalmazója a nyáron Budapesten megrendezett „D” elődöntőből jutott a legjobbak közé. A versenyzőket dr. Dudás Dóra Virág, a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság bírája segítette a felkészülésben.

A döntő első napján a csapatok egy-egy jogesetet kaptak, melyet fel kellett dolgozniuk. A magyar csapat egy tízoldalas anyagot készített, ami megoldási javaslatot tartalmazott, ehhez a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságának esetjogát is felhasználták . A zsűri értékelése szerint dolgozatuk az egyik legjobb volt a mezőnyben. A magyar csapat október 31-én a portugál csapattal folytatott szakmai vitát. A zsűri szerint kiválóan szerepeltek, dolgozatukkal és vitájukkal az élmezőnyben végeztek.

Az Európai Igazságügyi Képzési Hálózat (EJTN) THEMIS elnevezésű nemzetközi, angol nyelvű szakmai csapatversenyén európai országok leendő bírái és ügyészei mérhetik össze tudásukat. Négy elődöntőből összesen nyolc csapat jut a döntőbe, ahol a csapatoknak adott témában kell összemérni tudásukat.