Az Európai Bizottság nyilvántartásba vett egy élelmiszerminőség biztosítását célzó polgári kezdeményezést

Ország

Az Európai Bizottság biztosi testülete úgy döntött, hogy nyilvántartásba veszi az élelmiszertermékek esetében előforduló csalások megelőzését sürgető európai polgári kezdeményezést – közölte az uniós bizottság szerdán.

A tájékoztatás szerint az Egyél eredetit! Leplezd le az ételed! elnevezésű kezdeményezés célja a kötelező származási nyilatkozatok bevezetése minden élelmiszertermék esetében, a közegészségügy védelme és a fogyasztók tájékoztatáshoz való jogának biztosítása.
Hozzátették, a kezdeményezés nyilvántartásba vételére vonatkozó döntés csak a javaslat jogi elfogadhatóságát érinti. A bizottság ebben a szakaszban nem vizsgálta a javaslat tartalmát.
A nyilvántartásba vételt követően egyéves időszak áll rendelkezésre a támogató aláírások összegyűjtésére. Amennyiben a kezdeményezés egy éven belül egymillió támogató nyilatkozatot kap legalább hét különböző tagállamból, az uniós bizottságnak három hónapon belül reagálnia kell arra. A bizottság eldöntheti, hogy helyt ad-e a kérelemnek vagy elutasítja azt, de döntését mindkét esetben indokolnia kell.