Novák: erős családokra van szükség Közép-Európában

Ország

Erős családokra van szükség Közép-Európában, versenyképességi tényezők miatt is a családok támogatására kell összpontosítani a térségben a migráció helyett – hangsúlyozta kedden a lengyelországi Krynicában rendezett gazdasági fórumon résztvevő Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

Novák Katalin az MTI-nek nyilatkozva kiemelte: a családpolitikáról szóló pódiumbeszélgetésen – melyen többek között lengyel kollégája, Elzbieta Rafalska miniszter is részt vett – megegyeztek: ahhoz, hogy Európa erős legyen, erős családokra van szükség.
“Arra lenne nagyon nagy szükség, hogy egy családbarát Európa legyen, vagy legalább egy családbarát Közép-Európa legyen” – jelentette ki Novák Katalin.

Mint mondta, a közép-európai régióban “jó gyermeket vállalni”, olyan térség ez, “ahol támogatjuk a munkát gyermekvállalás mellett (…), ahol a gyermekek már a kicsi kortól megtanulják, milyen fontosak a családi értékek, ahol a nagycsaládokat támogatjuk, ahol értjük az időskort, ahol segítjük a generációk közötti együttműködést”.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a gyermekvállalást és a gyermeknevelést nemcsak anyagi értelemben segítik, hanem erkölcsi értelemben is. Hozzátette: minden eszközzel hangsúlyozzák, hogy a felelős gyermekvállalás érték, csak a családokon, a családok támogatásán alapuló nemzet tud erős lenni.

“Az, hogy családközpontú tud-e lenni egy régió, a versenyképességéről is szól” – vélekedett Novák Katalin. Úgy látta, a migráció helyett arra kell koncentrálni, hogy a fiatalokat segítsék, hogy tudjanak családot alapítani, gyermeket vállalni.

A lengyel és a magyar családpolitika párhuzamaira vonatkozó kérdésre válaszolva Novák Katalin rámutatott: a két kormány szorosan együttműködik a családpolitikában, figyeli egymás bevált gyakorlatait.

Az államtitkár elmondta: Elzbieta Rafalska nagy elismeréssel szólt a magyar családpolitikáról, különösen az idén a többgyermekes családok esetében bevezetett lehetőségről, hogy 1-1 millió forinttal csökkentsék a jelzáloghitel-tartozást, illetve a diákhitel esetében a gyermekvállalással kapcsolatos kedvezményeket.

A “közép-európai Davosnak” is nevezett krynicai fórumot idén 28. alkalommal szervezik a délkelet-lengyelországi Krynicában, mintegy 5 ezer vendég – köztük több magyar politikus és közéleti személyiség – részvételével. Csütörtökig több mint 180 pódiumbeszélgetést és előadást tartanak meg a gazdaság, a politika, a regionális és az önkormányzati együttműködés tárgykörében.