200 millió forintra emelték Gyárfás Tamás óvadékát – azt mondta, ezt is kifizeti

Ország

Kétszázmillió forintra emelte a másodfokú bíróság Gyárfás Tamás óvadékát. Gyárfás azt mondta, kifizeti az összeget, hiszen nincs veszítenivalója. Ezt a pénzt ugyanis csak akkor veszítené el, ha megszökne, de neki esze ágában sincs megszöknie. 

 

A sportvezető a 24.hu-nak azt mondta, hogy

kifizeti a megemelt összeget is.

Ez pedig azt jelenti, hogy hamarosan lekerül a lábáról a nyomkövető, és külföldre is utazhat majd.

Másodfokon kétszázmillió forintra emelte a Fővárosi Törvényszék a Gyárfás Tamás ügyében első fokon megállapított óvadék összegét

– olvasható a hatóság közleményében.

A kommünikébe az áll:

A rendelkezésre álló adatok szerint Gy. T. megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy megbízta P. T.-t, ölesse meg Fenyő Jánost. Bizonyítottság esetén a gyanúsított cselekménye felbujtóként előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettének a megállapítására alkalmas.

A Fenyő János médiavállalkozó megöletésével gyanúsított Gyárfás ügyében az elsőfokú bíróság 100 millió forintos óvadékot megállapító határozatával szemben az ügyészség jelentett be fellebbezést. Indítványában az ügyészség arra hivatkozott, hogy a lakhelyelhagyási tilalom alatt álló gyanúsított személyi körülményeiben nem következett be olyan változás, amely megalapozná a kényszerintézkedés szabályainak enyhítését, másrészt azzal érvelt, hogy Gyárfás bevallott vagyonára figyelemmel az óvadék összege nem alkalmas a gyanúsított eljárási cselekményeken való jelenlétének biztosítására.

A Fővárosi Törvényszék döntése szerint az elsőfokú bíróság végzése túlnyomórészt megalapozott, indokai helytállóak.

E szerint az elsőfokú bíróság helyesen állapította meg, hogy a gyanúsított személyi szabadságának bizonyos fokú korlátozása továbbra is indokolt, mert megalapozottan feltehető, hogy a büntetőeljárásban elérhetetlenné válna, megszökne vagy elrejtőzne.

E feltételezést a gyanúsítás szerinti bűncselekmény kiemelkedően magas tárgyi súlya, az ahhoz kapcsolódó büntetési tétel és a gyanúsított rendkívül kedvező egzisztenciális háttere együttesen erősítik.

Gyárfás személyi körülményeire és az eljárás során tanúsított magatartására figyelemmel az elsőfokú bíróság megalapozottan ítélte meg azt is, hogy a szökés, illetve az elrejtőzés veszélye csekélyebb mértékű, így az az óvadék alkalmazása mellett lehetséges a bűnügyi felügyelet során enyhébb magatartási szabályok rögzítése.

A másodfokú bíróság szerint azonban az óvadék mértékének meghatározásakor különös figyelemmel kell lenni a gyanúsítás tárgyát képező bűncselekmény súlyára, a gyanúsított vagyoni helyzetére.

Mindezek alapján a Fővárosi Törvényszék az óvadék összegét 200 millió forintban határozta meg, amely összeg a bíróság szerint már arányban áll a gyanúsított vagyoni viszonyaival és megfelelő biztosítékul szolgál a bűnügyi felügyelet szabályainak megtartásához is.

Gyárfás a múlt héten első fokon megállapított 100 millió forintos óvadék kapcsán is azt mondta a 24.hu-nak, hogy kifizeti ezt az összeget.

Kifizetem az óvadékot. Mindenemet ráteszem, az otthonomat, bármit, mert nincs veszítenivalóm. Ezt az összeget ugyanis csak akkor nem kapnám vissza, ha megsérteném a bíróság szabályait. De ez szóba sem jöhet, mert soha nem fogok megszökni és mindig a hatóság rendelkezésére fogok állni. Tisztázni akarom magam, nem elmenekülni akarok. Nincs mitől tartanom

– mondta akkor Gyárfás.

Az úszószövetség volt vezetője közölte: az emelt összeget is kifizeti.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.