Metrófelújítás

473,4 milliót ad az EU a budapesti 3-as metró korszerűsítéséhez

Ország

Az EU 473,4 millió eurót (kb. 150 milliárd forintot) fordít a Kohéziós Alapból Budapest 3-as metróvonalának teljes felújítására. Ennek köszönhetően jobb szolgáltatásban részesülhet majd az a több mint félmillió utas, aki naponta a „kék” vonalon közlekedik.

„A kohéziós politika keretében nyújtott támogatásnak köszönhetően Budapest lakói és az ebbe a gyönyörű városba ellátogató turisták a jövőben korszerű metróvonalon utazhatnak és gyorsabban célba érhetnek. Ez konkrét példája annak, hogy az EU gondot fordít a polgárok jóllétére” – nyilatkozta Corina Creţu regionális politikáért felelős EU-biztos. – „Különösen örülök annak, hogy az uniós finanszírozás hozzá fog járulni a teljes vonal akadálymentesítéséhez.”

A felújítás során a pályák és a sínrögzítő-elemek mindegyikét lecserélik a gyorsabb és biztonságosabb utazás érdekében, és mind a 20 állomást és a teljes világítási rendszert felújítják, hogy kellemesebb legyen az utazás. A Dunával a pesti oldalon csaknem párhuzamosan futó 3-as metróvonal 17 kilométer hosszan köti össze Budapest északi és déli részét. A folyamatban lévő és várhatóan 2021-ig elkészülő munkálatok a vonal kapacitását is növelni fogják: naponta 13 000 további utas számára fogják lehetővé tenni, hogy autó helyett metróval közlekedjenek.