Az európai légi járatok felénél jelentős késésekre lehet számítani rendszerhiba miatt

Ország

A légiközlekedést irányító, átfogó európai rendszer hibája miatt az Európán belüli keddi repülőjáratok felénél jelentős késésekre lehet számítani – közölte a brüsszeli központú európai légiforgalmi irányítást összehangoló szervezet (Eurocontrol) kedden.

A tájékoztatás szerint a rendszer hibája az érintett mintegy 29 500 európai repülőjárat felénél okozhat késéseket. A meghibásodás biztonsági kockázatokat nem jelent.

A közlemény szerint hasonló technikai hiba korábban nem fordult elő, a hibát azonosították, elhárítása a kedd esti órákra várható. Ez idő alatt egy teljes mértékben biztonságos működésű tartalékprogrammal oldják meg a járatok szervezetését – közölte az Eurocontrol.
Több európai repülőtér – egyebek mellett Budapest, Helsinki, Prága, Dublin, Koppenhága, Amszterdam – késékről és járataik újratervezéséről adtak hírt. A brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér közleménye szerint az induló járatok számát óránként tízre korlátozták.

Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs igazgatója az MTI-hez is eljuttatott közleményében azt írta, a korlátozás jelenleg óránként hét járat indítását teszi lehetővé Budapesten, az érkező járatoknál is komoly késésekre kell számítani. Az igazgató azt kérte az utasoktól, hogy a konkrét járatok ügyében a légitársaságoktól kérjenek tájékoztatást.

Az Eurocontrolt 1963-ban alapították, feladatai között szerepel az európai légi forgalom egyenletessé tétele, valamint a légitársaságoktól beszedni a navigációs szolgáltatások díját, majd azokat elosztani a tagállamok között teljesítménytől függően.
kgsz \ btiv \ kpl