Minden harmadik meddő nő ugyanazzal a rejtélyes betegséggel küzd

Ország

Tíz éve még ritka kórképnek gondolták, mára krónikus népbetegségként tekintenek rá a nőgyógyászok. Az endometriózis csaknem 80 millió nő mindennapjait, szexuális életét keseríti meg világszerte. Magyarországon minden tizedik fogamzóképes korú nő érintett, a meddő nők negyven százaléka pedig a betegség miatt képtelen teherbe esni. Budapesti és vidéki rendezvényeinkkel márciusban ismét csatlakozunk az Endometriózis Világnaphoz, és újra átadjuk az „Endometriózis nagykövete” díjat is.

Egy jóindulatú megbetegedés, amely majdnem ugyanannyi embert érint hazánkban, mint az asztma*, mégis alig ismerjük. Abban a hitben ringatjuk magunkat, hogy a fájdalmas menstruáció a női lét természetes velejárója. Melegvizes palackot ajánlunk a hasra, gyógyteákat és erős fájdalomcsillapítókat javaslunk a kínzó görcsökre, majd mélyen együttérzünk, amikor végképp kifogytunk az ötletekből.

Pedig a fájdalmas, rendszertelen menstruáció nem normális! Figyelmeztető jel, ha gyakran szenvedünk csípő- vagy deréktáji, székletürítés, vizelés vagy evés közbeni fájdalomtól, szúró érzéstől. És nem szabad beletörődni abba sem, ha minden szexuális együttlét után könny szökik a szemünkbe.

Ijesztő, de

 

  • a 15-45 év közötti magyar nők 10 százaléka, vagyis minden tizedik nő érintett az endometriózisban

 

    • a fájdalmas menstruációtól szenvedő nők közül minden másodiknak endometriózisa van

 

  • a meddő nők negyven százaléka a betegség miatt képtelen teherbe esni

Az “Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány egyetlen hazai civil szervezetként felvállalta az endometriózissal kapcsolatos edukációt és az érintett nők támogatását. Idén márciusban is csatlakozunk az Endometriózis Világnaphoz, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a betegség tüneteire, a megelőzésre, a kezelésre és az endometriózissal küzdők támogatására. A március 24-i budapesti, egész napos rendezvény mellett március hónapban az alapítvány idén is több nagyvárosban szervez rendezvényeket a világnaphoz kapcsolódóan. Az előadások mindegyikén neves szakértők osztják meg gondolataikat a tünetekről és a diagnózisról, a termékenység javításának lehetőségeiről, és elmondják, miként lehetséges a betegség mellett egészséges szociális és szexuális életet élni.

Debrecenben március 12-én kerül sor a programra, mely ingyenes, de a részvétel a sajtó képviselői számára is regisztrációhoz kötött.

Regisztrálni az alábbi linken lehet

Facebook esemény

Helyszín: Debreceni Egyetem Kenèzy Gyula Egyetemi Kòrház P épület, Konferencia terem

Részletes program:

17:00 – 17:30 – Regisztráció

17:30 – 17:40 – Köszöntő

17:40 – 18:00 – Az endometriózis kialakulása és diagnosztikája

Előadó: Dr. Török Péter, szülész-nőgyógyász, klinikai adjunktus, Debreceni Egyetem Klinikai Központ, Szülészeti-Nőgyógyászati Klinika 

18:10 – 18:30 – Az endometriózis kezelési lehetőségei, fókuszban a meddőség

Előadó: Dr. Bacskó György, osztályvezető főorvos, Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Szülészeti
és Nőgyógyászati Osztály

18:40-19:00 – Endometriózis, fájdalom és szexualitás – kérdések és lehetőségek
Előadó: Gajdos Panna, pszichológus

 

Az Endometriózis Nagykövete

2018-ban, az Endometriózis Világnaphoz kapcsolódóan az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány – a hagyománynak megfelelően – újra átadja az „Endometriózis nagykövete” díjat. A díj odaítélésével évről-évre a legnagyszerűbb orvosokat, szakdolgozókat, intézményeket, civil szerveződéseket, önsegítő csoportokat vagy alternatív gyógyászokat kívánja elismerni, akik az előző évben az érintettek szerint nagyban hozzájárultak az endometriózissal küzdők gyógyításához, kezeléséhez, illetve támogatásához. A díj elnyeréséhez pályázat útján lehet hozzájutni. Jelöltet bárki állíthat, akinek személyes érintettsége van endometriózisban.

“Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány

EndoMarch TEAM HUNGARY

 

További információ:

https://www.facebook.com/endometriozismagyarorszag/,

Endometriózis Világnap 2018. Budapest:

http://bit.ly/endovilagnapBP0324

Az Endometriózis Nagykövete Pályázat részletei:

http://bit.ly/endonagykovet2017

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.