“Valódi” nyomozást szorgalmaz az Elios ügyében az EP költségvetési ellenőrző bizottságának elnöke

Ország

“Valódi” nyomozást szorgalmaz a Simicska Lajoshoz és Tiborcz Istvánhoz köthető Elios ügyében Ingeborg Grässle, az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságának elnöke.

A politikus a Politico.eu brüsszeli portálnak nyilatkozott kedden. A Politico felidézi, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal súlyos szabálytalanságokat talált a Simicska Lajos, majd Tiborcz tulajdonában álló cégnél, melyet később a miniszterelnök veje eladott. A lap szerint bár az ügyészség elrendelte a nyomozást, nem valószínű, hogy a legfőbb ügyész, a Fidesz korábbi politikusa vádat emel a miniszterelnök egyik családtagja ellen.

“Azt szeretném, ha valódi rendőrségi nyomozás folyna a miniszterelnök vejével kapcsolatos ügyben” – fogalmazott Grässle. “Az a célunk, hogy támogassuk Magyarországot, de a magyar hatóságok úgy állítják be a dolgot, mintha zaklatni akarnánk Magyarországot, és ez nem igaz” – tette hozzá a Fidesszel egy pártcsaládba, az Európai Néppárthoz tartozó német politikus.
A politikus a budapesti négyes metróval kapcsolatos OLAF-vizsgálattal összefüggésben is hiányolja a magyar vádhatóság válaszát.

“Az OLAF vizsgálata világosan kimondta, hogy csalás történt, és most a magyar államon a sor, hogy lépjen” – magyarázta Ingeborg Grässle, aki azt is tudatta, hogy egyelőre nem kapott tájékoztatást a magyar ügyészségtől, noha azt ígérték, karácsonyig reagálnak.

A Politico felidézi Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter álláspontját, miszerint az Eliosszal kapcsolatos vádaskodás nem más, mint nyilvánvaló kísérlet a választásokba való beavatkozásra.