Eddigi legaktívabb évét zárja a mentőszolgálat

Ország

Az eddigi legaktívabb és sok szempontból legsikeresebb évének nevezte 2017-et az Országos Mentőszolgálat 69 éves történetében Csató Gábor, a mentőszolgálat főigazgatója vasárnap Budapesten. A sajtótájékoztatón felhívták a figyelmet a szilveszterhez kötődő veszélyekre.

Csató Gábor elmondta: mentőegységeik idén több mint 1,1 millió feladatot láttak el, mintegy ezer sikeres újraélesztést végeztek, több száz szülést vezettek le. A mentőautók csaknem 40 millió kilométert futottak, és a mentőszolgálat sok rendezvény – köztük jelentős nemzetközi sportesemények, például a budapesti vizes világbajnokság – egészségügyi biztosítását is ellátta.

A Veronában januárban történt buszbalesethez is azonnal mentőegységet küldtek a helyszínre, hogy segítsék a sérültek ellátását – emlékeztetett a főigazgató, aki szerint ez is jelzi, hogy minden állampolgár minden körülmények között számíthat az Országos Mentőszolgálatra.

A mentőszolgálat hagyományos év végi sajtótájékoztatóján Golopencza Pál szolgálatvezető főorvos és Győrfi Pál kommunikációs és pr-vezető is felhívta a figyelmet a szilveszteri veszélyekre, kiemelten a pirotechnikai eszközök használatával és az alkoholfogyasztással összefüggésben.

Golopencza Pál elmondta: az elmúlt évek tapasztalatai alapján a mentőszolgálat idén is megerősített szolgálattal készül, plusz tíz mentőautót és plusz kilenc mentésirányítót állítottak be a szilveszteri ünneplés biztosítására.

A mentőszolgálat szolgálatvezető főorvosa kiemelte a mértékletes alkoholfogyasztás fontosságát, s azt, hogy ilyenkor se vezessenek ittasan. Hangsúlyozta továbbá, hogy a petárdák, pirotechnikai eszközök súlyos égési, illetve roncsolt sérüléseket okozhatnak, amelyek akár maradandóak is lehetnek. Ezért is fontos – tette hozzá -, hogy kizárólag kereskedelmi forgalomból származó pirotechnikai eszközöket használjanak.

Győrfi Pál ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon a petárda használata tilos, csak pirotechnikai eszközök használata engedélyezett. Emlékeztetett: a tavalyi szilveszteren 17, pirotechnikai eszközökkel összefüggő balesethez riasztották a mentőket. Háromszáz embert vittek a detoxikálóba, közülük ötvenen kiskorúak, fiatalkorúak voltak.

Kitért arra is, hogy a meteorológiai előrejelzés szerint szilveszter éjszakáján fagypont feletti hőmérséklet várható, de eszméletlenül a földön fekve ilyenkor is akár fél óra alatt kihűlhet az ember. Ezért a mentőszolgálat azt kéri: a hidegben ne hagyják magukra az ittasság miatt vagy egyéb okból magatehetetlen állapotba kerülő, utcán fekvő embereket.