Andy Vajna bukhatja monopolhelyzetét a szerencsejáték-bizniszben

Ország

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság szerdai jogerős ítélete szerint Magyarország megsértette az online szerencsejáték szolgáltatások nyújtására vonatkozó alapszabadságot. Jogellenesen járt el akkor, amikor a külföldi szolgáltatókat bírsággal sújtotta, a weboldalaikhoz történő hozzáférést korlátozta – tudatta a bpv JÁDI NÉMETH Ügyvédi Iroda.Az EU Bíróságának júniusban már volt egy hasonló döntése. A luxemburgi bíróság kötelező érvényű ítéletében azt mondta ki, hogy hátrányosan megkülönbözteti a másik tagállamban letelepedett szerencsejáték-szervezőket a nemzeti szervezőkhöz képest az a magyar szabályozás, amely szerint a “megbízható” szerencsejáték-szervezőknek legalább tíz éven keresztül ilyen típusú tevékenységet kell folytatniuk Magyarországon.

A HVG azt írja, egy másik szabályozással is baja volt a bíróságnak: egy társaságnak valamely tagállamban három éven keresztül kell szerencsejáték-szervezéssel foglalkoznia ahhoz, hogy megbízható szerencsejáték-szervezői jogállást szerezzen. Ez ugyan nem hozza előnyösebb helyzetbe a fogadó tagállamban letelepedett gazdasági szereplőket, de nem felel meg az átláthatóság követelményének. Ugyanis a törvény sem a koncessziók odaítéléséhez kapcsolódó hatósági feltételeket, sem pedig a szerencsejáték-szervezők ajánlatuk megtételekor teljesítendő technikai feltételeket nem határozza meg kellő pontossággal. A bíróság megállapította, hogy ez a szabályozás szintén ellentétes a szolgáltatásnyújtás szabadságának elvével, ezért a fent említett jogszabályok alapján semmilyen szankció nem szabható ki.

A szerdán megszületett bírósági döntés értelmében Magyarországnak az online szerencsejátékok nyújtására vonatkozó koncessziók odaítélésével kapcsolatos szabályai nem egyeztethetőek össze a szolgáltatásnyújtás szabadságának elvével, mert a korlátozások diszkriminatívak, sértették a letelepedés szabadságát és sérült az átláthatóság követelménye is.