Aggasztó a magyarok egészségi állapota

Ország

Magyarország a várható élettartam tekintetében csak Mexikót, Brazíliát, Lettországot, Litvániát, Kolumbiát, Oroszországot, Indonéziát, Indiát és Dél-Afrikát előzi meg.

Magyarország az OECD-országok átlagának alig több mint a felét költi lakosainak egészségére. A születéskor várható 76 éves magyar élettartam öt évvel rövidebb az átlagnál, dohányzásban, elhízásban, rák- és szívhalálozásban tartjuk helyünket a legrosszabb eredményt felmutató országok között – derül ki az OECD legfrissebb egészségügyi pillanatképéből, a Health at a Glance 2017 című jelentésből, amit a napi.hu idéz.

A legtöbb OECD-országban javul az egészségügyi ellátás színvonala és hozzáférhetősége, az egészségügyi kiadások viszont mára kiteszik az országok GDP-jének átlagosan 9 százalékát. A lakosság egyre tovább él, ezzel együtt a mentális és a krónikus betegségek terhei is folyamatosan emelkednek – állapítja meg összegzésében az OECD 44 ország egészségügyére kitekintő jelentése.

A születéskor várható élettartam 1970 óta több mint 10 évvel nőtt, egy OECD lakos ma átlagosan 80,6 évnyi életre számíthat. A leghosszabb élettel kecsegtető 25 ország között is toplistás Japán, Spanyolország és Svájc a születéskor várható 83-84 évvel.

A sor másik végén – ahova a 44-es listán 35. helyen álló Magyarország is tartozik a maga 76 évével – a lettek (74,6 év) és a mexikóiak állnak (75 év). Magyarország a várható élettartam hosszában csak Mexikót, Brazíliát, Lettországot, Litvániát, Kolumbiát, Oroszországot, Indonéziát, Indiát és Dél-Afrikát előzi le. 1970 óta Törökországban, Koreában és Chilében nőtt legtöbbet a várható élettartam.

(napi.hu)