Novembertől jön az e-recept és az e-beutaló

Ország

November elsejétől jelentős változás történik a magyar egészségügyben azáltal, hogy minden vizsgálat és kezelés adatai, a beutalók és a receptek is ugyanabba az online rendszerbe kerülnek.
Ezentúl az orvosok jóval egyszeűbben láthatják korábbi betegségeink történetét, a vizsgálatok dokumentumait, nem kell a betegnek magával vinnie, a kórház számítógépein könnyen kikereshetőek lesznek.

Bár a recepteket eddig is az orvosok nagy része számítógépen írta ki, de novembertől az orvos eleve a vevekhez rendelve írja be egy országosan egységes online rendszerbe, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe (EESZT). A gyógyszertárban innen olvassa le a számítógépén a patikus a nevedre kiadandó gyógyszert.

Jövő év végéig még mindenki kap egy papírt ugyanarra a vénypapírra nyomtatva, mint most, de ez igazából már csak egy e-recept felírásáról szóló igazolás lesz. Ha viszont ezt elveszítjük, a patikában akkor is ki tudják adni a gyógyszert.

A magánklinikák és a fogorvosok csak jövőre csatlakoznak a rendszerhez. Addig ők is a hagyományos, nagyrészt nyomtatott papírrecepteket használják.

Nem baj, ha valakinek nincs még e-személyije. A hagyományos személyivel is igazolhatja magát, ami mellé meg kell adni a taj-számot.

Az orvosoknak, asszisztenseknek, gyógyszerészeknek és gyógyszertári szakasszisztenseknek viszont már most kell e-személyi. Ők csak egy e-személyi olvasóval használhatják a rendszert, hogy mindig azonosíthatóak legyenek.

Elvileg mindenki csak azt láthatja a rendszerben, ami rá tartozik. A kórházi vagy gyógyszertári asszisztens semmilyen betegadatot nem láthat, legfeljebb a nevet és az alapadatokat. A patikus egy évre visszamenőleg megnézheti, milyen gyógyszereket írtak fel, a gyógyszertári szakasszisztens csak az éppen felírt gyógyszereket.

A háziorvos és a kezelőorvos hozzáférhet a gyógyszerelési adatokhoz és a kórházi kezelési adatok nagy részéhez is – írja az Index.