Megfúrta a MÁV a roma hős emléktábla-avatását

Ország

A Roma Büszkeség Napján a szervezők egy emléktáblát szerettek volna kihelyezni a Nyugati Pályaudvarra, a MÁV azonban elutasította a kérést.

A Nyugatinál kiállítani tervezett emléktábla miatt a szervezők még nyáron felvették a kapcsolatot a vasúttársasággal. Akkor nem voltak elutasítóak, bár nem is mondták ki, hogy kihelyezhetik a táblát – írja az Index. A MÁV a most szombati felvonulás előtt nem sokkal azonban közölte, hogy nem tehetik ki Puczi Béla emléktábláját.

Puczi Béla marosvásárhelyi cigány egyike volt azoknak, akik az 1990-es marosvásárhelyi pogrom idején

ne féljetek magyarok, itt vannak a cigányok!

kiáltással a magyarok segítségére siettek. Romániában elítélték és börtönbe zárták.

Onnan Magyarországra menekült, ahol menekülttáborba zárták. Tíz évvel később megkapta a magyar állampolgárságot, de addigra tönkrement, élete végén a Nyugati téren élt hajléktalanként, 2009-ben halt meg.

A szervezőket az Örökségvédelmi Hivatalhoz irányították, közben az adományokból összegyűlt pénzből elkészült az emléktábla.

A MÁV azonban három nappal a szombati felvonulás előtt közölte, nem tehetik ki Puczi Béla emléktábláját. Az indoklás az volt, hogy emléktáblát a vasúti közlekedéssel összefüggésbe hozható esemény, személy vagy csoport emlékére lehet elhelyezni, Puczi Béla pedig nem felel meg ennek a kritériumnak.

A Roma Sajtóközpont petíciót indított, amiben a MÁV Zrt. vezetőjének közbenjárását kérjük Puczi Béla emléktáblája ügyében. A kérvényt már több százan aláírták.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.