Október 2-án folytatódnak a tárgyalások a Tescónál

Ország

Október 2-án folytatódnak a tárgyalások a Tesco és az érintett szakszervezetek között a bérekről és a létszám alakulásáról – mondta Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke kedden az M1 aktuális csatornán.

Hozzátette: a Tesco által hétfőn a szakszervezeteknek eljutatott dokumentumokban a munkáltató arról számolt be, hogy 2017. szeptember 1-től visszamenőleg, a legkisebb keresetű dolgozók bérét bruttó 179 ezer forintra emeli. Ez a béremelés 10 ezer embert érint.
Felidézte, hogy a szakszervezetek a 2016-os tescós bérekhez képest – amikor a legkisebb keresetű dolgozók havi fizetése bruttó 143 ezer forint volt – 25 százalékos béremelést követeltek idén.

Bubenkó Csaba úgy véli, hogy a Tesco által a szakszervezeteknek hétfőn eljutatott dokumentumokból az derül ki, hogy a 15 százalékos létszámbővülésre vonatkozó szakszervezeti követelés nem valósul meg. Ezért ebben a témában további egyeztetésre van szükség, valamint a KDFSZ elnöke szerint tárgyalni kell még a bérösszecsúszás problémájáról és a több éve a cégnél dolgozó munkavállalók anyagi megbecsüléséről is.
Kiemelte: minden kérdésben egyeztetnek a munkavállalókkal és ha ők elfogadják az egyes javaslatokat, akkor folytatódnak a tárgyalások, ha azonban nem támogatják azokat, akkor akár további munkabeszüntetések is jöhetnek. A szakszervezet a sztrájk lehetőségét fenntartja – mondta Bubenkó Csaba.

Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy “október 2-ig biztosan nem lesz sztrájk”.