Fipronilos tojások: a minisztérium óvatosságra inti a hazai gazdákat

Ország

Akik ismeretlen szerrel kezelték a tojótyúkokat, azokat arra kéri a Földművelésügyi Minisztérium, hogy a tyúkok tojásait vonják ki a forgalomból a biztonság kedvéért.

Arra kérik a baromfitartókat, hogy vonják ki a telepeiken termelt tojásokat a forgalomból azok, akik ismeretlen helyről származó állatgyógyászati készítményt vagy vegyszert használták a tojótyúkok kezelésére, illetve vizsgálják meg, hogy milyen készítményt használtak – mondta Bognár Lajos, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán vasárnap.

Az első hírek augusztus 2-án jelentek meg arról, hogy holland tojástermelő telepeken, valamint német és belga tojásüzemekben Fipronil rovarirtó szerrel kevert fertőtlenítőszert használtak.

Az országos főállatorvos hangsúlyozta, hogy súlyos problémáról van szó, akár büntető feljelentést is eredményezhet a készítmény illegális alkalmazása, ugyanakkor az állattartók jóhiszemű áldozatai is lehetnek az ügynek, ahogy Hollandiában több helyen ez bebizonyosodott.

Bognár Lajos felidézte, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) eddig 75 minta vizsgálatát fejezte be, ezek során derült ki, hogy két magyarországi tojástermelő telep is érintett.

A Fipronil nagy tételben májkárosodást, illetve idegrendszeri tüneteket okozhat, főként a gyermekeknél.

A helyettes államtitkár kiemelte: zárolnak minden tételt, amelyben bármilyen mennyiségben Fipronilt találnak, és megállapítják, vissza kell-e hívni a kereskedelemből vagy akár a fogyasztóktól.

Vizsgálják a tojásból készült termékeket is, de ilyen termékekben eddig nem találtak a veszélyes szerből – tette hozzá.

Azt még nem tudják biztosan, hogy került be Magyarországra a Fipronil. Azok a gyártók, amelyek Hollandiában és Belgiumban érintettnek bizonyultak, itt nem forgalmaztak termékeket, viszont Romániában is megtalálták a vegyületet készítményekben, tehát onnan is érkezhetett; az eljárás során vizsgálják a lehetőségeket – mondta Bognár Lajos.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.