5 jó tanács a szabadtéri rendezvények váratlan eseményeire

Ország

Nyáron az ország szinte minden régiójában fesztiválokkal, szabadtéri rendezvényekkel és sporteseményekkel várják az ott élőket és oda látogatókat. Nincs ez másként Hajdú-Bihar megyében sem, hiszen ezen a héten veszi kezdetét a Campus fesztivál és már megkezdődtek a Hajdúsági Expo előkészítő munkálatai is.
A szervezők az idei évben is kiemelt figyelmet fordítanak a rendezvények biztonságára, ezért már az előkészítési szakaszban egyeztettek a katasztrófavédelem szakembereivel. A szükséges engedélyek beszerzésén túl fontos, hogy a szervezők és a készenléti szervek között folyamatos kapcsolat legyen. Minden szabadtéri rendezvény biztosítása esetén fontos feladat a menekülési útvonalak kijelölése, a biztonsági személyzet felkészítése és a rendezvényre látogatók tájékoztatásának megoldása.

A legalaposabb előkészület esetén is előfordulhatnak váratlan időjárási körülmények, tűzesetek és balesetek. Egy rendezvény biztonsága nem csak a szervezőkön és a biztonsági terveken múlik, a látogatók együttműködésére és felkészültségére is szükség van. Az alábbi alapvető lépésekkel mindenki felkészülhet egy váratlan eseményre:

  1. Figyeljenek a biztonsági személyzetre és a hangosbemondóra.
  2. A helyszín kiürítésekor kövessék a menekülési útvonalak jelzéseit.
  3. Esernyő helyett esőkabátot vigyenek magukkal.
  4. Vihar esetén lehetőség szerint álljanak fedett helyre, üljenek autóba.
  5. Ne akadályozzák a tűzoltók, a mentők és a rendőrök mozgását.

Katasztrófavédelem