Oxfordban és Cambridge-ben tanulnak tovább a legjobb magyar gimis osztály tanulói

Ország

Rekordot döntött a szegedi Radnóti Miklós gimnáziumban a végzős matekos osztály: a 146 érettségi jegyükből csak három volt négyes, a többi mind ötös. Az osztály közel fele angol elit egyetemeken – Cambridge-ben és Oxfordban – tanul tovább.

A 12. M osztály diákjai megdöntötték a gimnáziumi rekordot: a 28 fős matekos osztálynak a 146 érettségi osztályzatból csak három négyese volt, a többi mind ötös, így jött ki a 4,98-os átlag, ami az országban is egyedülálló.

Korábban is voltak erős osztályaim, de a mostani mindent felülmúl

– mondta a Délmagyarnak a 12. M osztályfőnöke és matematikatanára, Schultz János, aki rendkívül büszke a diákjaira, akik közül tízen európai elit egyetemeken folytatják tanulmányaikat.

Williams Kada – aki idén megnyerte az Amerikai Matematikai Diákolimpiát, amelyen 300 ezren indultak – Cambridge-ben, Gál Hanna, Lajkó Kálmán, Váli Benedek és Hansel Soma szintén Cambridge-ben, Andó Angelika pedig Oxfordban, a Queen’s College-ban tanul tovább ősztől.

A szegedi diákok elmondták, hogy Cambridge-ben és Oxfordban szociális alapú ösztöndíjat kapnak majd.

A felsoroltakon kívül még négyen vannak a 12. M-ből, akik szintén külföldön, és szintén jó nevű egyetemeken folytatják tanulmányaikat, amelyek az osztályfőnök elmondása szerint ezek benne vannak a világ húsz legjobb egyetemében. A többiek itthon tanulnak tovább fizikusnak, matematikusnak, közgazdásznak, informatikusnak és jogásznak.