Idegmérget találtak egy Sparos újhagymában

Ország

Határérték feletti mennyiségben mutatta ki úgynevezett klórpirifosz rovarölő szer jelenlétét olasz származású újhagymában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A vizsgált olasz újhagymában 0,45 mg/kg mennyiségben mértek klórpirifosz rovarölő szert, amely kilencszeresen haladta meg a 0,05 mg/kg-os határértéket – írta az agrarszektor.hu.

Mindezek ellenére a Nébih szerint a növényvédőszer-maradék mennyiség nem jelent akut egészségügyi kockázatot. A mintát egy vasvári Spar boltban vásárolta a Nébih, a hatósági eljárás folyamatban van.

Az idegtoxinok közé sorolt klórpirifosz károsíthatja a magzatok, csecsemők agyi, idegrendszeri fejlődését, visszafordíthatatlan mentális károsodásokhoz vezethet.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) napokban közzétett jelentése szerint az európai élelmiszerek 47 százaléka növényvédőszer-maradványokkal szennyezett.

A minták 2,8 százaléka nem is felelt meg a kontinensen előírt normáknak, ami arányát tekintve nem sok, összesen viszont 2366 darab terméket jelent. Az EFSA a legszennyezettebnek a brokkolit találta.