Matolcsy elbukott a doktori iskolában

Ország

Bár használja a doktori előtagot nevében Matolcsy György, azt még a szocializmus idején szerezte meg, és a Figyelő 2014-es cikke szerint diplomamunkája ma már csak mesterdiploma lenne, doktori címet nem érne meg – olvasható a 24.hu cikkében.

Matolcsy ezek után iratkozott be a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) doktori iskolájába, ahol egyéni tanrendben tanulhatott (lévén ő a Magyar Nemzeti Bank elnöke).

A gazdasági-kormányzási mechanizmusok összehasonlító elemzése című témát választotta, amely a 24.hu cikke szerint a matolcsyzmust takarja – vagyis saját tanaiból kellett volna összeállítania a doktori munkáját.

Matolcsynak a nyilvánosan elérhető önéletrajza szerint angol nyelvből van középfokú nyelvvizsgája. Csakhogy a doktori iskola előírásai szerint a kezdéstől számított második év végén doktori értekezésének beadása mellett igazolnia kell egy másik nyelvből tett középfokú nyelvvizsgát is.

Csakhogy Matolcsynak még mindig csak az angol középfokú szerepel az életrajzában.

“A szabályzat pedig világosan rendelkezik ebben az esetben: a nyelvismereti követelményt nem teljesítő doktorjelöltnek megszűnik a jogviszonya (33. paragrafus 4. pont), azaz gyakorlatilag kicsapják a doktori iskolából. A jelek szerint Matolcsyval is ez történhetett” – olvasható a cikkben.

A 24.hu érdeklődésére a NKE a következőt válaszolta:

Matolcsy Györgynek nincs doktori fokozatszerzési eljárása folyamatban az NKE-n.

Matolcsy neve egyébként csak azután került le a doktori iskola honlapjáról, hogy a 24.hu feltette a kérdéseket.