Tőzsdei cégekben szerzett tulajdont Mészáros Lőrinc

Ország

Mészáros Lőrinc két tőzsdei cégben, a Konzum Nyrt.-ben és az Opimus Group Nyrt.-ben is tulajdont szerzett; a két társaság stratégiai partneri együttműködést tervez a turizmus, a pénzügyi- és tőkepiaci befektetések, a média, továbbá az ingatlanfejlesztés területén – közölték a vállalatok pénteken az MTI-vel.

Mészáros Lőrinc 19,57 százalékos tulajdonrészt szerzett a Konzum Nyrt.-ben, továbbá 16,9 százalékos részesedést vásárolt az Opimus Group Nyrt.-ben. A Jászai Gellért és a Konzum Nyrt. tulajdonában lévő Konzum Management Kft. pedig megszerezte az Opimus Group Nyrt. részvényeinek 14 százalékát.

Mindezzel egy időben a Konzum PE Magántőkealap 22,5 százalékos tulajdonrészt szerzett a Konzum Nyrt.-ben és nyilvános vételi ajánlati eljárás lefolytatását követően, további legalább 22,5 százalékot szerez majd a társaságban.

A közlemény szerint az akvizíciók első lépései annak a hosszútávra tervezett, stratégiai partneri együttműködésnek, amelyben Mészáros Lőrinc és Jászai Gellért, a Konzum Nyrt. elnök-vezérigazgatója és egyik tulajdonosa szorosabbra fűzi üzleti kapcsolatát a turizmus, a pénzügyi- és tőkepiaci befektetések, a média, továbbá az ingatlanfejlesztés területén. A partnerség a két fél érdekeltségében lévő, azonos területeken működő társaságok közötti együttműködés erősítését, a vállalatok hatékonyságának növelését szolgálja.

A Konzum Nyrt.-t részvényeit 1990-ben vezették be a Budapesti Értéktőzsdére (BÉT), a papírok a standard kategóriában szerepelnek. A holdingként működő cég a tőzsdei adatlapja szerint a leányvállalatin keresztül tüzelő- és építőanyag-kereskedelemmel, háztartási cikkek nagykereskedelmével, valamint ingatlanhasznosítással foglalkozik.

Az Opimus Group Nyrt. részvényei szintén a standard kategóriában forognak, jogelődjét, a Phylaxiát 1998-ban vezették be a tőzsdére. A vállalat a 2009-es arculatváltását követően megszüntette állatgyógyászati tevékenységét, és holdingként működő pénzügyi befektetőként vagyonkezeléssel foglalkozik. Az Opimus egyik leánycége, az Opimus Press birtokolja a Mediaworks kiadóvállalatot, amelyhez vidéki lapok, valamint a Világgazdaság és a Nemzeti Sport tartozik

A Konzum és az Opimus Group részvényeinek tőzsdei kereskedését felfüggesztették a pénteki napra. A Konzum a csütörtöki kereskedést 116 forinton zárta, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyama 116, a legalacsonyabb 18 forint volt. Az Opimus Group a csütörtöki kereskedést 40 forinton zárta, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyama 48, a legalacsonyabb 9 forint volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.