Nyolc magyar katona kapott elismerést

Ország

Nyolc magyar katonát tüntetett ki február 3-án Maria José Morais Pires, Portugália budapesti nagykövete. Katonáink korábban koszovói missziójuk során portugál bajtársakkal szolgáltak együtt.

Pires nagykövet asszony – Artur P. Monteiro tábornok, portugál vezérkari főnök javaslatára – a Különleges Szolgálati Emlékérmet adományozta azoknak a magyar katonáknak, akik korábban, az MH KFOR Kontingens 16. váltásában portugál bajtársaikkal szolgáltak Koszovóban.

„Két nemzet, egy erő” – jellemezte Portugália budapesti nagykövete a két ország közötti együttműködést. „Úgy gondolom, országaink joggal lehetnek büszkék katonáinkra, odaadó és önzetlen szolgálatukra, amellyel csaknem két évtizeden keresztül járultak hozzá Koszovó békéjéhez és stabilitásához.”

Az elismerések átadását követően dr. Orosz Zoltán altábornagy, Honvéd Vezérkar főnökhelyettes elmondta: „Nagyon büszkék vagyunk katonáinkra és arra az együttműködésre, ami az évek során kialakult a két nemzet között Koszovóban.” Az altábornagy kiemelte: mindig nagy megtiszteltetés, ha egy a magyarokkal együtt szolgáló szövetséges tünteti ki katonáinkat. „Köszönet a portugál államnak és hadseregnek az elismerésért és a közös szolgálatért!”

Mivel a ceremónián kitüntetett katonák többsége az MH 5. Bocskai István Lövészdandárnál szolgál, az ünnepségen jelen volt Dr. Ruszin Romulusz dandártábornok, az alakulat parancsnoka is.

honvedelem.hu/Snoj Péter