"Debrecen, a rendíthetetlen szikla" - kiállítás

“Debrecen, a rendíthetetlen szikla” – kiállítás nyílt a cívisvárosban

Kultúra

Debrecen, a rendíthetetlen szikla” címmel nyílt kiállítás Debrecen Város Napja tiszteletére az Új Városháza Galériában 2024. április 10-én.

A MNL Hajdú-Bihar Vármegyei Levéltára tárlata abból az apropóból készült, hogy idén ünnepeljük a 175. évfordulóját annak, hogy 1849-ben Debrecen lett az ország fővárosa, itt működött a kormány öt teljes hónapon keresztül.

Dr. Mazsu János, a Debreceni Értéktár Bizottság elnöke úgy fogalmazott, Kossuth bizalma Debrecen városában főleg azért alakult ki, mert a reformkor idejére, hosszú évszázados fejlődés után Debrecen nem csak a Tiszántúl, Kelet-Magyarország, hanem népességszámát tekintve az ország legjelentősebb városává vált.

Puskás István alpolgármester a kiállítás megnyitóján kiemelte, hogy a tárlaton néhány anekdotaszerű epizódon keresztül betekintést nyerhetünk a város mindennapjaiba és megtudhatjuk, hogy a város hogyan élte meg a történelmi időket. Puskás István emlékeztetett, hogy a város napjához, valamint a függetlenségi nyilatkozat évfordulójához kapcsolódva egészen vasárnap estig tartó programsorozattal emlékeznek az eseményekre városszerte.

Szendiné dr. Orvos Erzsébet, az MNL Hajdú-Bihar Vármegyei Levéltárának igazgatója a kiállítás bemutatása során elmondta, hogy levéltári források segítségével a tárlat azokra a kérdésekre is választ ad, hogy hogyan élték meg az akkori polgárok azt az időszakot. Hogyan segítették a szabadságharc nemes küzdelmét, vagy, hogy milyen áldozatokat kellett vállalniuk. – A kiállítás egy terepasztalon mutatja be, hogy hol laktak a kormány tagjai mellett a híres személyiségek, mint például Jókai Mór vagy Petőfi Sándor. Hogyan öltözködtek akkoriban a debreceni cívispolgárok, de még azt is, hogy hogyan szórakoztak például Boka Károly muzsikája mellett a „Hátulszíp” vendéglőben – hangsúlyozta.

Mint mondta, Debrecen város nyomdája is nagyon fontos szerepet töltött be ebben az időszakban: itt nyomták a Kossuth-bankókat, sőt, a Habsburg-ház trónfosztását kimondó Függetlenségi Nyilatkozatot is, melyről számos levéltári dokumentum olvasható. 1849 januárjában Kossuth utasítására a Titkos Levéltárban helyezték el a Szent Koronát egy vasládában, amelyről akkor nagyon kevesen tudtak. Egy enteriőr segítségével a Magyar Nemzeti Levéltár munkatársai ezt is bemutatják.

A kiállítás május 3-ig tekinthető meg az Új Városháza nyitvatartási idejében.

Fotó: debrecen.hu