Tapintás az őrületig a Vojtina bábszínházban

A Többszólamúság kiállítássorozatban most a tapintásé a főszerep a Vojtinában

Kultúra

Tapintás az őrületig címmel tegnap megnyílt a Vojtina Bábszínház új kiállítása.

Évszázadok óta felmerül a kérdés: mely érzékünknek van legnagyobb szerepe az észlelés folyamatában? Melyik adja a legobjektívebb képet a bennünket körülölelő világról? Azokban a művészeti műfajokban, ahol az emberi test van fókuszban és az anyagból való teremtés folyamata meghatározó, a tapintás hangsúlyozott szerepet kap az érzékek között. A tapintás által észleljük a tárgyak, dolgok nagyságát, súlyát, felszínét, kontúrjait, hőjét, textúráját. A látás távolságot teremt, a tapintás közel hoz.

Tapintás az őrületig a Vojtina bábszínházban

A színházi báb sokféle anyagból alkotott figura, a tapintás nélkülözhetetlen a báb életében, hiszen azáltal kel életre. Amikor a festő ecsetjével megérinti a vásznat, a szobrász vésőjével az anyagot, fizikai kapcsolatba kerül a képpel és a szoborral. A bábjátékos ugyanezt éli meg a bábjával: a kézbe vétellel elevenné teszi.

Tapintás az őrületig a Vojtina bábszínházban

A Vojtina tárlatán szereplő alkotások befogadásakor a látás és a tapintás egyformán lényegesek. A kiállított bábokon, térkompozíciós elemeken kitapinthatók a textúrák, a felületek, és a nézőből előhívhatják a tapintás általi megtapasztalás vágyát.

Tapintás az őrületig a Vojtina bábszínházban

A kiállítás 2024. február 22. és április 20. között látogatható a Vojtina Bábszínház Kálvin téri Kiállítóterében.

Fotók: Csatáry-Nagy Krisztina