Feltűnő tárgyak 2.0 kiállításmegnyitó és TIMELINES finisszázs a MODEM-ben

Kultúra

November 25-én két izgalmas programmal is kedveskedik a MODEM a látogatóknak.

 

Esterházy Marcell: TIMELINES finisszázs a MODEM-ben november 25-én, 15:00 órakor

Program:

15:00 MODEM-változat. Esterházy Péter és a TIMELINES kiállítás – Szirák Péter irodalomtörténész tárlatvezetése

16:00 Tárlatvezetés Esterházy Marcellel

A kiállításról:

Esterházy Marcell művészeti praxisának fókuszában az Esterházy-család történetének feldolgozása áll, amely sok szálon összekapcsolódik a magyar és az európai történelemmel. Munkáiban jellemzően ezekkel a családi és talált archív anyagokkal dolgozik, azokat sajátítja ki és értelmezi újra, költői megoldásaiban egymás mellé helyezve a nagy történelmi narratívákat és a személyes családi történeteket.

Életművének e részében élesen veti fel a múlt megismerhetőségének kérdését, a megismerés motivációját, a történelem és az igazság kapcsolatát. Azzal, hogy Esterházy Marcell felvállalja nézőpontja szubjektivitását, rámutat a történelmi értelmezések és nézőpontok sokféleségére, valamint az abszolút és a relatív idővonalak egymásmellettiségére és lehetséges összefonódásaira.

A TIMELINES különlegessége, hogy egy olyan életmű-kiállítás, amely egyszersmind csoportos tárlat is. Az idővonalak sokaságát, azaz Esterházy Marcell munkáinak fő háttéranyagát a kiállítás terében egy rendhagyó „vezérlőközpontban” gyűjtjük össze, ahol időrendben, mégis sajátosan érzelmi alapon egymás mellé kerülnek a családi relikviák és portrék, valamint Esterházy Marcell alkotótársainak, művészbarátainak ehhez kapcsolódó munkái.

A komplex (mű)tárgyegyüttes a XX. századi globális és magyarországi történelem, valamint az irodalomtörténet és a családtörténetek kereszteződéseire reflektál, bemutatja a személyes múltfeldolgozás folyamatát, rávilágítva egyúttal annak együttérző attitűdjére.

Jegyek elővételben hamarosan a modemart.jegy.hu oldalon.

 

 

Feltűnő tárgyak – A mi kortárs gyűjteményünk 2.0 november 25-én, 18:00 órakor

A tárlatot megnyitja Don Tamás, a MODEM vezető kurátora.

A kiállításról:

Milyen múzeumot kívánnak maguknak az adott város lakói? Mi szól az ő városukról és közösségeikről, az ezek között fennálló, identitásukat is nagyban meghatározó kapcsolatról? Mi a múzeumok szerepének jelene és jövője? Milyen viszony fűzi saját városukhoz az ott élőket?

Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tematizáltunk a debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ és a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum együttműködésében megvalósuló projektünk jelenlegi állomásán, amelynek kiállított (mű)tárgyegyüttese a városi lokalitás kérdései köré szerveződik.

A kooperáció keretében a két intézmény gyűjteményéből kiindulva olyan részvételi és bevonódáson alapuló kiállítások kapnak helyet, amelyeket eltérő helyi közösségek múzeumpedagógusokkal, kurátorokkal, művészetpedagógusokkal és közvetítőkkel hoztak létre. A projekt célja, hogy a kiállításokon keresztül lehetőséget biztosít a lokális közösségek megmutatkozására, valamint arra, hogy annak tagjai megfogalmazhassák és elmondhassák, mi fontos számukra a múzeumban és a városukban. A MODEM-ben két debreceni közösség vett részt a projektben, munkáikat két egymást követő kiállításon mutatjuk be.

A jelenlegi tárlat a Debreceni Egyetemmel együttműködésben jött létre egy szabadon választható kurzus keretén belül. A kiállítás központi eleme egy stilizált Debrecen térkép, amelyen a hallgatók által választott, számukra jelentős és a városhoz kötődő tárgyak lelőhelyei láthatók. Ezt egészítik ki azok a MODEM gyűjteményéből szelektált művek, amelyek az egyetemisták számára a lokalitás és közösségiség szempontjából meghatározók voltak.

A projektben résztvevő hallgatók: Csige Cintia, Faitli Zoltán, Gajdos Boglárka, Györgyi Kata, Hartyányi Panna, Kegyes Lilla, Kiss Tamás, Kosina Dávid, Kulcsár Kevin, Papp Violetta, Toronyi Réka, Váncsa Zsófia

Kurátor: Don Tamás

Az esemény mindenki számára ingyenesen látogatható.

A látogatók részvételükkel elfogadják, hogy az esemény során hang- és képfelvételek készülnek, amelyeket a MODEM felületein promóciós céllal felhasználhatunk.

 

Kép: MODEM