Hat művészt díjazott idén a Budapesti Operettszínház

Kultúra

Drahos Evelin, Széles Flóra, Laki Péter, Ninh Duc Hoang Long, Bellai Eszter és Dolhai Attila munkáját ismerte el idén a Budapesti Operettszínház, amely minden évben október 24-én, a magyar operett napján tünteti ki az adott év legkiemelkedőbb művészeit.

Kálmán Imre születésének, valamint Lehár Ferenc halálának évfordulóján, október 24-én tartják a magyar operett napját, amelyet a Budapesti Operettszínház társulata minden évben nagyszabású gálaműsorral ünnepel – közölte a színház szerdán az MTI-vel.

Az évad legígéretesebb ifjú művészének járó Marsallbot díjat Drahos Evelin kapta Panni szerepéért, akit Huszka Jenő Mária főhadnagy című nagyoperettjében alakított, az évad musicalszínésze pedig Széles Flóra lett, aki A Monte Cristo grófja című musicalben Mercedes megformálásáért ismertek el. Az évad operettszínésze díjat ketten vehették át: Laki Péter, a Mária főhadnagyban Jancsó Bálint huszárfőhadnagy szerepében nyújtott alakításáért kapta meg az elismerést, Ninh Duc Hoang Long pedig A mosoly országa című nagyoperettben Szu-csong szerepének megszólaltatásával érdemelte ki a díjat.

A Musica Hungarica Kiadó életműdíjasa Bellai Eszter, nagydíjasa Dolhai Attila lett.

Bellai Eszter a Győri Nemzeti Színház örökös tagja, Szent István- és Szent László-díjas művész, aki az elmúlt csaknem négy évtizedben a Győri Nemzeti Színházban játszott szinte összes opera-, operett- és oratórium szopránszerepet elénekelte.

Dolhai Attila, a Budapesti Operettszínház Jászai Mari-díjas sokoldalú bonvivánja pedig musical- és operettszerepekben, rockoperában egyaránt meghatározó életművet tudhat magáénak. Legkiemelkedőbb szerepei között Kukorica Jancsi, Tasziló, báró Draskóczi Ádám, Koppány, Guido Contini és Edmond Dantes alakjait említi a közlemény.

Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház főigazgatója a díjátadón felidézte, hogy az idei évet Magyarország kormánya a magyar operett évének nyilvánította. Ehhez és az Operettszínház százéves jubileumához kapcsolódva, valamint tisztelegve a színház építtetője, Somossy Károly előtt, a varietéigazgató életét feldolgozó Az Orfeum mágusa című nagyoperettet november 17-én, 18-án és 19-én mutatja be a teátrum.

(MTI)