Két új kiállítással nyitja meg a kapuit decemberben a miskolci Herman Ottó Múzeum Képtára

Kultúra

Decemberben két új állandó kiállítással nyitja meg kapuit a miskolci Herman Ottó Múzeum újonnan épülő Képtára – tájékoztatta az MTI-t csütörtökön a megyei jogú város polgármesteri hivatalának sajtóosztálya.

A közlemény szerint A titkos és a publikus című kiállítás két műgyűjtő – Kövesi István és Petró Sándor – képzőművészeti gyűjteményeit mutatja be. Az alkotások bemutatása “visszatérően és arányosan él” a párba állítások módszerével, hiszen – mint írták – egy-egy alkotás egymással megfeleltetve teszi tanulmányozhatóvá ugyanazon mester megegyező témafeldolgozását és/vagy alkotói korszakát.

A Miskolc anno című tárlat anyaga gyűjtői tevékenység eredményeként állt össze, és arra törekszik, hogy a látogatók “időutazóknak érezhessék magukat” a két világháború közötti Miskolcon.

A tájékoztatás szerint a műgyűjtő ebben az esetben a miskolci múzeum, melynek munkatársai az 1920-as évektől kezdve évtizedeken át tervszerűen szerzeményezték a régi várost ábrázoló festményeket. A tematikai egység kialakításának és gazdagításának legfőbb szorgalmazója Leszih Andor (1880-1963) múzeumigazgató volt.

Az új épületszárnyat és Képtárat – mely az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a magyar kormány vissza nem térítendő támogatásából valósul meg – december 30-án ünnepélyes keretek között adják át.