Áfra János költő

Omlás – új verseskötettel jelentkezik Áfra János debreceni költő

Kultúra

Új verseskötettel jelentkezik Áfra János, a harmincas magyar költőgeneráció egyik legjelentősebb alakja. A Kalligram Kiadó gondozásában megjelenő Omlás egyszerre összegzése és továbbgondolása az életműnek. A kötet verseiben a személyes élmények és érzések mellett olyan aktuális, huszonegyedik századi problémák feldolgozása kerül terítékre, mint a klímaváltozás, a mesterséges intelligencia vagy épp a nukleáris háború réme.

„Az Omlás az eddigi életmű összegző továbbgondolása, egy kötetről kötetre következetesen új kérdésirányokat és megszólalásmódokat kikísérletező poétikai építkezés eredménye. E gondos és gondterhelt töprengések nem nyugvópontok könnyelmű kijelölései, sokkal inkább tragikus életesemények, botrányos hétköznapiságok és eleven transzcendenciaélmények feszültségtereit képezik meg, melyek a teremtés kaotikus rendjétől vezetnek el a megelőzni vágyott egyetemes világégés víziójáig” – olvashatók Vigh Levente, a kötet szerkesztőjének szavai a könyv fülszövegén.

A közel 150 oldalas könyv a szerző eddigi legterjedelmesebb műve, tíz év – az eddigi líraköteteiben nem közölt – verseit gyűjti egybe, tekinthető egyfajta szintézisnek, amelyben a korábbi Áfra-kötetek tematikus csomópontjai és beszédmódjai is visszaköszönnek. A költő korábbi könyveiben, a Glaukómában és a Két akaratban tárgyalt személyesebb élmények, családi kapcsolatok és párkapcsolati dilemmák egy tágabb összefüggésrendszerbe ágyazódnak be.

Áfra János Omlás

A transzcendens tárgyalása után a kötet fókusza a családi múlttal és a társadalmi valósággal kapcsolatos kérdéseken át terjed ki a baljós globális összefüggésekre, és jut el a katasztrófák uralta jövővíziókig. Áfra János a Szegedi-Varga Zsuzsannával közös Termékeny félreértés / Productive Misreadings című művészkönyve is foglalkozott már a klímakrízis problémájával, a mesterséges intelligencia és a robotok világunkat átalakító voltával, de az Omlás ezt nagyobb nyelvi összetettséggel valósítja meg, miközben a ciklusok előtti első szöveg provokatívan egy ChatGPT-től származó mottóval indul. Az Omlással kétség kívül a szerző eddigi legkomplexebb kötetét veheti kézbe az olvasó.

Az Omlás című kötet a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon debütál, Áfra János szeptember 30-án szombaton 17:00 órától dedikál a Kalligram standjánál. 

Az érdeklődők már az előző napon, szeptember 29-én 18:45-től találkozhatnak a fiatal költő szövegeivel az Irodalmi Ősz elnevezésű programsorozaton, ahol az idei Erzsébetvárosi Irodalmi Ösztöndíj nyerteseinek írásait mutatják be a nagyközönségnek. Az estek helyszíne Budapest hetedik kerülete, a Csányi utcai Apertúra Bázis.

A költővel ezen kívül a Margó Fesztiválon is lesz egy nagyszabású beszélgetés, majd dedikálás október 15-én, ahol 19:00-tól Mészáros Sándor, a Kalligram Kiadó főszerkesztője kérdezi a költőt. Ennek Facebook-eseménye itt található.

Áfra Jánosról: 1987-ben született Hajdúböszörményben, Debrecenben él. Gérecz Attila-díjas és Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjas költő. Kötetei: Glaukóma (2012), Két akarat (2015), Rítus (2017), Termékeny félreértés / Productive Misreadings (2020). A KULTer.hu alapító főszerkesztője, az Alföld szerkesztője, 2023-ban elnyerte Erzsébetváros irodalmi ösztöndíját.

Portrékép: Som Balázs