A Partium Ház új székhelyén nyílt meg Véső Ágoston Munkácsy-díjas erdélyi magyar festőművész életműkiállítása

Kultúra

Véső Ágoston Munkácsy-díjas erdélyi magyar festőművész életműkiállításának megnyitójával egybekötve mutatták be az új székhelyére költöző Partium Házat 2023. augusztus 16-án.

Papp László polgármester a tárlat megnyitóján úgy fogalmazott, hogy a Nagybányai Művésztelep a 20. századi magyar festészet talán legjelentősebb hatást kiváltó művészeti csoportosulása, a modern magyar festészet megalapozó mozgalma volt, Véső Ágoston személyes jelenléte, valamint a falakon látható képek pedig Nagybányára irányítják figyelmünket.

Hogy ma itt van körünkben a Kárpát-medencei festészet egyik legjelentősebb alkotója, a Nagybányai Művésztelep örökségének tovább vivője, hogy képeit több mint egy hónapon át megcsodálhatja a debreceni közönség, a Magyar Házak Hálózatába tartozó Partium Ház érdeme is, amely a Debreceni Önkormányzattal együttműködve, következetesen dolgozik a partiumi és erdélyi történelmi és kulturális értékek össznemzeti integrációján, a nemzeti összetartozás, a magyar identitás tudatának erősítésén

– hangsúlyozta a polgármester.

Kiemelte: Debrecen egy határokon átnyúló, erős régió-centrummá kíván válni. Egy olyan kelet-magyarországi hídfőállássá, amely a kölcsönös érdekek mentén a gazdaság, oktatás, kultúra és közlekedés területén egyesíteni fogja Szolnoktól Ungvárig, Kassától Nagyváradig a Kárpát-medence észak-keleti térségét.

Szabó Pál Csaba, a Magyar Házak Hálózatának ügyvezetője köszöntőjében elmondta, hogy működésükben modell értékű az, hogy az állami regionális kultúraszervező logikák találkoznak a helyi kultúraszervező inspirációkkal, erőkkel és víziókkal. – Azok a tények, amelyek a Partium Ház debreceni teljesítményét igazolják, a több mint száz, önálló kulturális rendezvény, az 1500 tagot számláló Partiumi Baráti Társaság az mind igazolja, hogy közösen jó úton járunk – húzta alá.

Szakács Imre festőművész, a Szentendrei Művésztelep vezetője a kiállítás méltatása során többek között arról szólt, hogy Véső Ágoston művészetében és életében a szakralitás igen fontos szerepet töltött be. Eugéne Delacroix francia festőt idézve azt mondta: a kép első kötelessége, hogy ünnep legyen a szem számára, mi most pedig itt egy csodálatos ünneplés részesei vagyunk.

Latorcai Csaba miniszterhelyettes, a KDNP ügyvezető főtitkára a következőképp fogalmazott: Véső Ágoston saját festői nyelvén és formavilágán keresztül adja át és egyúttal újítja meg a 21. századra mindazt, amit kihúzva magunkat, úgy mondjunk: Nagybányai festészet.

Véső Ágoston épít a nagybányai elődökre, ugyanakkor a 20. század tragédiáit is figyelembe veszi művészetében. Mert a 20. század történelmi tragédiái miatt több részre szaggattak bennünket, magyarokat és lehet, hogy országhatárok miatt most több részre szakadva éli ez a nemzet mindennapjait, de kultúrában egyek maradtunk. A Partium Ház nevében is összeköti a magyarországi és a határon túl élő magyarságot. Elérhetővé teszi az Északkelet magyarországi és a partiumi régió történelmi és kortárs értékeit. Kiváló helyszíne tehát annak, hogy az itt megrendezésre kerülő programokon keresztül is megélhessük az összetartozás érzését a mindennapokban éppúgy, mint az ünnepeinken

– tette hozzá.

Véső Ágoston felidézte, hogy nagyon sokat és sokszor volt Debrecenben, sok szál köti össze a várossal. Mint mondta, évekig járt a Hortobágyi alkotótelepre, amelynek szellemiségéből egy kiállítása is nyílt. A művész hangsúlyozta, hogy kultúránkat nem csak őrizni kell, hanem átmenteni a jelenbe és működésbe hozni.

Véső Ágoston 70 ÉV KÉPEIBŐL című kiállítása 2023. szeptember 30-ig tekinthető meg a Partium Házban. (Piac utca 81.)