Tutajos Seregi Zoltán

70 éves a Tüskevár sorozat Tutajosa – Seregi Zoltán Debrecenben szerezte első diplomáját

Kultúra

A hetvenéves Seregi Zoltánt, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatóját köszöntötték a Színitanházban Békéscsabán.

Saját osztálya a záróvizsga előtt egy, a Tüskevár című filmsorozatot idéző installációval lepte meg a direktort. Seregi Zoltán 1953. június 7-én született Budapesten, édesapja, Seregi László 1988-tól 1991-ben bekövetkezett haláláig a debreceni Csokonai Színház igazgatója volt.

1966-ban a Tüskevár című filmben Tutajos szerepét alakította gyerekszínészként, amire a mai napig büszkén és szívesen emlékszik vissza.
1979-ben Debrecenben szerzett diplomát a Kossuth Lajos Tudományegyetem magyar nyelv és irodalom szakán, 1980-ban pedig a Színház- és Filmművészeti Főiskola színházi rendező szakán.

2016. január 1-je óta a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója, 2022. január 1-jétől újabb öt évre bízták meg a teátrum vezetésével.
2021 szeptemberétől a szentesi Tóth József Színház és Vigadó szakmai irányítását és üzemeltetését is a Békéscsabai Jókai Színház látja el. Emellett évek óta részt vesz a Szarvasi Vízi Színház nyári évadának szervezésében és lebonyolításában. (A Szarvasi Vízi Színház tulajdonosa a szarvasi Cervinus Teátrum Művészeti Társaság Nkft.; a Magyar Teátrumi Társaság Nkft. üzemelteti a Békéscsabai Jókai Színház műszaki, szakmai közreműködése mellett.) 2015-ben Magyar Arany Éremkereszttel, 2021-ben Jászai Mari-díjjal tüntették ki.

A számtalan helyen rendező művész legemlékezetesebb rendezésének Tenesee Williams Üvegfigurák című darabját tartja, amelyet kétszer is színpadra vitt: az 1990-es évek elején a Pécsi Nemzeti Színházban, majd 2014-ben a Békéscsabai Jókai Színházban. Ezt a darabot tartja egyébként legnagyobb szakmai sikerének is – válaszolta az MTI kérdésére.

“Csodálatos darab, egy családon keresztül az élet alapvető emberi konfliktusait ábrázolja, szívbemarkoló jelenetekben, filozófiai mélységekben, de mindvégig közérthetően, érzelmekkel telítetten, a végén katarzissal. Ez a darab nagyon megérintett, nagyon szerettem, talán a mű zsenialitása és mindkét színházban a kiváló színészek miatt aratott nagy sikert”

– mondta.

Seregi Zoltánnak azért van még rendezői álma, amelynek a megvalósításán jelenleg is aktívan dolgozik. Níkosz Kazandzákisz görög író 1948-ban megjelent, Akinek meg kell halnia című regényét szeretné színre vinni a békéscsabai teátrumban.

Korábban szerette volna, ha a Viharsarok Táncegyüttest mint tánctagozatot beépítve a színházba nemzeti színház státuszt kapna a békéscsabai teátrum. Az MTI erre vonatkozó kérdésére elmondta, időközben a Viharsarok Táncszínház önálló alkotó műhellyé vált, így erre már nem sok lehetőség van. “A zenés darabokban viszont mindig foglalkoztatom a csapatot, ami jelentősen emeli az előadások minőségét” – mondta.

Bár a rendező jelenleg is ingázik lakhelye, Martonvásár, a főváros, Békéscsaba, Szarvas és Szentes között, kevés szabadidejében rendszeresen találkozik két lányával és unokáival. “Erre igyekszem tudatosan törekedni, nem hagyom, hogy a körülmények alakítsák a lehetőségeimet” – húzta alá.