Próbatermi vendégség és a magyar klasszikus zene napja a Nemzeti Filmharmonikusokkal

Kultúra

A Müpában lévő próbatermébe hívja a közönséget május 20-án a Nemzeti Filharmonikus Zenekar (NFZ) az évad utolsó kamarakoncertjére, majd május 30-án, Kocsis Zoltán (1952-2016) zongoraművész, karmester és zeneszerző születésnapján A magyar klasszikus zene napja alkalmából várják az érdeklődőket a budapesti Zeneakadémián.

Az MTI-hez eljutatott szerdai tájékoztató szerint a zenekarnál évek óta hagyomány, hogy a Próbatermi vendégség sorozatban az NFZ a Müpa épületébe, a 6. emeletén lévő próbatermébe invitálja közönségét.

Mint írják, ezúttal május 20-án az esemény házigazdája Kálmán László, a Nemzeti Énekkar karigazgató-helyettese lesz. A kamarakoncerten elhangzanak Claudio Monteverdi, Felix Mendelssohn, Johannes Brahms, Jean-Philippe Rameau, Caroline Shaw, Szentpáli Roland és Bob Chilcott művei.

A magyar klasszikus zene napja 2021-ben indult útjára Kocsis Zoltán (1952-2016) kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, karmester és zeneszerző, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar egykori főzeneigazgatója, születésnapján arra emlékezve, hogy a művész minden évben ezen a napon jótékonysági hangversenyt adott. Ezt a hagyományt elevenítette fel egykori együttese, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és hajdani alma matere, a Zeneakadémia, amikor megalapították A magyar klasszikus zene napját. Az eseményen a hazai komolyzene és annak alkotói előtt tisztelegnek – azzal a szándékkal is, hogy ösztönözzék az új magyar klasszikus zeneművek megszületését.

A Zeneakadémián a Nemzeti Filharmonikusokat Káli Gábor karmester dirigálja, az est programjában Dubrovay László VI. (Tavaszi) szimfóniája, Ligeti György fiatalkori opusa, a Concert Romanesc (1951) és Weiner Leó Magyar népi táncok ciklusa szerepel. Felcsendül Claude Debussy, Kocsis Zoltán és Maurice Ravel Images (oubliées) című műve is. Eredetileg zongorára írta Debussy 1894-ben az Images (oubliées)-t , amelynek három tétele közül az elsőt és az utolsót Kocsis Zoltán kongeniális módon hangszerelte zenekarra, a középső tétel, a Sarabande hangszerelését még Ravel készítette el 1923-ban – olvasható a zenekar honlapján.