Képszólamban kiállítás Debrecenben

Képszólamban – kiállítás nyílik Debrecenben, a Bényi Galériában

Kultúra

Hogyan alkotja újra képein a két alkotó az oly fontos biztonságérzetet négy fal között vagy kertekbe képzelve, tükröződő felületekbe zárva. 

Incze Mózes 2015-ben és míg Nádas Alexandra 2018-ban járt legutóbb Debrecenben, most együtt, a Képszólamban címet viselő közös tárlatuk megnyitóján találkozhat velük újra a közönség.

Alexandra anno a Hordozható azilum sorozatát hozta el a cívisvárosba, aki látta akkor, most ennek a folytatásával találkozhat. A Hordozható kert sorozat mozgató energiája az otthontalálás, a vágyott biztonság keresés, a ház-motívum és a “talált” tájak nyújtotta érzetek. Ha a néző elmerül a képekben, láthatja, hogy a Hordozható kertek tulajdonképpen síkok egymásra illesztése és kimetszett területek, melyeket gondolatban – akár lapra szerelve – magukkal is vihet a szemlélő, hiszen kimozdíthatóak saját környezetükből, hogy aztán a lét-szeletek mintegy saját közeget teremtve váljanak sajátos tárgyi képződménnyé. 

„(…) az elmúlt 20 évben, nem készült képem a ház alapforma nélkül. Az otthon és a menedék folyamatosan meglévő alaptétele képeimnek.” – mondta festőnő.

Képszólamban Incze Mózes és Nádas Alexandra kiállítása Debrecenben

Alexandra mértéktartó színvilágát követően Incze Mózes mély, sötét és súlyos ecsetvonásaival készült képei pár pillanatig összezavarják a nézőt, mert mind színeiben mind témájában egy másik dimenzióba kerülhet a szemlélő. Árvay-Józsa Kitty szavai jól jellemzik a Bényi Galéria tárlatára érkező képeket:

„Mózes festményeiben mindig új és gyakran meghökkentő nézőpontból szembesít a létezés olyan kérdéseivel, mint a valóság mibenléte, a virtualitás által mind jobban vezérelt emberi létezés közegének megragadhatósága vagy a technikai perifériák által meghatározott tér és idő ütköztetése a tapasztalt valóság kínálta lehetőségekkel.”

A kiállítás egyik legmeghatározóbb darabja a művész Valahol máshol című képe, melyen az égbolt összeér vízzel, és a látszólag ebben elmerülő végtagok a megtisztulást vagy a létezés rész-egész formáját idézi. 

Képszólamban Incze Mózes és Nádas Alexandra kiállítása Debrecenben

A december 1-jei 18 órakor kezdődő kiállításmegnyitón a közönségnek lehetősége van megismerni a tárlatra érkezett képeket az alkotók személyes gondolatain keresztül. A kiállítás december 31-éig látogatható.