Debreceni Csokonai Színház operagála

Nagyszabású gálával ünnepli a Csokonai Színház a debreceni operajátszás 70. születésnapját

Kultúra

Hetven évvel ezelőtt, éppen Csokonai Vitéz Mihály születésnapján, november 17-én alakult meg a Csokonai Színház operatársulata. Olyan nagysikerű vállalkozás jött létre ezzel, mely a mai napig kiemelt szerepet játszik nemcsak Debrecen városa, de az ország operatörténelmében is:  a debreceni színház operatársulata az ország egyik inkubátor alappillére, különösen, mióta a Csokonai Opera – Az új generáció elnevezésű programot életre hívta Ács János zenei vezető 2021-ben – mondta el Gemza Péter, a színház igazgatója. Az operatagozat megalakulásának 70. évfordulóját nagyszabású gálaműsorral ünneplik 2022. november 17-én 19 órai kezdettel a Csokonai Fórum Latinovits Zoltán termében. Az esten megidézik a debreceni operajátszás elmúlt hetven évének nagyjait: Tréfás Györgyöt, Varga Magdát, a nemrég elhunyt Hegyes Gabriellát és Albert Miklóst olyan szakmai nagyságok részvételével, mint Báthori Éva, Gál Erika, Kriszta Kinga, Kolonits Klára, Balczó Péter, Haja Zsolt és Kéringer László.

Debreceni Csokonai Színház operagála

A műsorban felcsendülnek részletek többek között a Sevillai borbély című operából, mely az operatársulat megalakulásának első, ünnepi műsora volt, a Figaro házasságából, a Varázsfuvolából, a Hunyadi Lászlóból, a Bánk bánból és az Acis és Galateából.

Az est moderátora a tavaly indult Velünk élő opera című estsorozat háziasszonya és ötletgazdája, Ujvárosi Andrea lesz. Az estet Gemza Péter rendezi, vezényel Ács János és Somogyi-Tóth Dániel.