Ladányi Jancsó Jákob Az elveszíthető dolgok szeretete

10. Friss Hús rövidfilmfesztivál: íme a díjazottak

Kultúra

A 10. Friss Hús rövidfilmfesztiválon a legjobb magyar élőszereplős rövidfilm Ladányi Jancsó Jákob Az elveszíthető dolgok szeretete című alkotása, a legjobb magyar animációs rövidfilm Hárshegyi Vivien Felhők felett című munkája, a legjobb nemzetközi rövidfilm pedig a litván Saulius Baradinskas Techno, Mama című filmje lett – tájékoztatták a szervezők szerdán az MTI-t.

Közleményük szerint a 10. Friss Hús rövidfilmfesztivál nyerteseit a Toldi moziban tartott szerdai díjátadón jelentették be.

A magyar versenyprogram elismeréseiről Slava Doytcheva színész-rendező, Moritz Lehr, az Interfilm Berlin szervezője, designer, valamint Nagy Borbála rendező, a tavalyi Friss Húson a legjobb magyar rövidfilmnek választott Pannónia dicsérete rendezője döntöttek.

A magyar válogatásban a legjobb élőszereplős rövidfilmnek járó díjat Ladányi Jancsó Jákob alkotása, Az elveszíthető dolgok szeretete kapta, amely “jelenetek laza szövetével mesél az identitását hol kétségbeesve, hol rezignáltan kereső Z generációról” – olvasható a közleményben.

A legjobb magyar animációs filmnek járó díjat Hárshegyi Vivien nyerte, Felhők felett című alkotását az intimitás újszerű és izgalmas képi ábrázolása miatt dicsérte a zsűri. A Magyar Játékfilmrendezők Egyesülete zsűrijének díját Villányi Dániel Szerbusztok, gyerekek című filmterve kapta. A közlemény szerint a zsűri “a történet alapkoncepcióján túl a kisfilmet végig uraló feszültséget, az izgalmas színészvezetési lehetőségeket és az átgondolt képi koncepciót díjazta”.

A legjobb színésznőnek Magyar Évát választották, aki a Ma még nem című alkotásban a demencia korai tüneteit mutató nagymamát formált meg. A Londonban élő színész-táncos-koreográfus a fájdalmas átalakulás erőteljes megjelenítésével győzte meg a zsűrit – írták a közleményben. A legjobb színész díját Kuru László Ádám nyerte az Egy csapat vagyunk című filmben nyújtott alakításáért. Az indoklás szerint az amatőr színész a karakter megformálása során “egyszerre tudta megjeleníteni a kétségbeesést és a reményt, a küzdelmet és a szeretetet” – indokolta választását a zsűri.

A nemzetközi zsűri – amelynek tagja Zachar Balázs producer, Lakos Nóra rendező, a Cinemira Gyerekfilm Fesztivál igazgatója és Henning Backhaus rendező volt – a litván Saulius Baradinskas Techno, Mama című alkotásának ítélte oda a legjobb nemzetközi rövidfilm díját. A zsűri az indoklásában kiemelte, hogy a film erőteljesen, mégis kifinomult eszközökkel ábrázolja az önelfogadás folyamatát.

A pénteken rendezett pitchfórum díjait is átadták, a nyolc rövidfilmterv közül Erdős Ákos, a Paprika Studios nemzetközi és magyar vezérigazgatója, Tiszeker Dániel filmrendező és Sümeghy Claudia producer választották ki a nyerteseket. A Lovas Nándor-díjat, azaz a pitchfórum idei fődíját Dezső Bálint nyerte el Marcival minden rendben című projektjével. Az elismerést a zsűri “a felkészült és szórakoztató pitch mellett a filmterv egyedi hangvételéért és az identitáskeresés szépségének fanyar kontrasztba állításáért” ítélte oda.

A Magyar Játékfilmrendezők Egyesületének különdíját a Lesen című film alkotója, Karácsony Péter kapta – áll az összegzésben.