A japán kultúráról nyílik kiállítás Debrecenben

Kultúra

Az érdeklődők egy komplex kiállítást tekinthetnek meg, ahol megismerkedhetnek és belekóstolhatnak a japán kultúrába.

 

Megnyitó: 2021. november 22. 17:00
Helyszín: Galéria 21 4025 Debrecen, Simonffy u. 21.

Az érdeklődők egy komplex kiállítást tekinthetnek meg, ahol megismerkedhetnek és belekóstolhatnak a japán kultúrába.
Különböző japán maszkokat, legyezőket, díszes evőpálcikákat, használati tárgyakat, kimonókat csodálhatnak meg a látogatók. Többek között Siro Aojagi tojamai sodo mester és iskolájának 8 generációt átölelő ecsetírástekercsei is láthatóak lesznek.

A japán-magyar diplomáciai kapcsolatok másfél évtizedes múltra tekintenek vissza. A japán Tojama megye és Hajdú-Bihar megye kulturális kapcsolata 1981-ben kezdődött, és immár 40 esztendeje egyre bővülő struktúrával, a művészetek minden ágát magába foglaló programmal, a nemzetközi kultúrdiplomáciában példa nélkül álló eredményességgel töretlenül és eredményesen folyik. Négy évtized alatt közel 2000 japán művész látogatott Debrecenbe, s mintegy 800 hajdúsági művész járt Tojamában.

Japán Kulturális Szolgáltatóközpontként szervezi és irányítja a Tojama és Debrecen, Tojama megye és Hajdú-Bihar megye közötti kulturális cserekapcsolat hazai és nemzetközi rendezvényeit, és fontos szerepet játszik a Tojama-Debrecen/Hajdú-Bihar Művészeti Csereprogram Egyesület működtetésben is, melynek elnöke Szólláth Tibor.

A kiállítás kurátora Dr. Pinczés István a Debreceni Színjátszó Stúdió alapítója.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük