Fényművészeti kirakatgaléria nyílik Debrecenben

Kultúra

2020 augusztusában rendkívül nagy érdeklődés mellett volt látható a Debreceni Csokonai Színház felújításra váró épületében megrendezett Lighthouse ON csoportos fényművészeti kiállítás. A térspecifikus kompozíciók labirintusszerűen vezették végig a látogatókat a teátrum különleges atmoszférájú épületrészein. Debrecenben a fénnyel való művészi munka több évtizedes múltra tekint vissza a Lighthouse pedig a hazai és nemzetközi fényművészet, a fényről gondolkodás népszerűsítését tűzte ki céljául gondozva a magyar tudomány és művészet örökségét. A fény térteremtő erejét.

Idén februárban és márciusban a Lighthouse – betartva a mindenkori hatályos járványügyi korlátozásokat és folytatva a térspecifikus fényinstallációk sorát – a Déri Múzeummal, a Csokonai Színházzal és a Cívis Házzal együttműködésben egy üres üzlethelyiséget avat alkalmi kirakatgalériává. Üveg mögé zárva, mégis bárki számára biztonságosan megtekinthetővé téve fényalkotásaikat. 

Sztojánovits Andrea FÉSZEK című interaktív fényinstallációja Álmos Gergely (mïus) hangkompozíciójával kiegészülve, a kiterjesztett valóság médiumát használva, a járókelők saját mobiltelefonján is megjeleníthető tartalommal, Kovács Ivó Searchlight installációja pedig fényvisszaverő tükrökkel alakítja át az egykor pékségként üzemelő Piac utca 67. szám alatt található utcafrontos ingatlan kirakathelységét. 

A kiállítások megvalósítását a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://lighthouse.art/

Kiállító művészek: SZTOJÁNOVITS Andrea, KOVÁCS Ivó
Kurátor: KOVÁCS Andrea
Kreatív menedzsment: Let it Be! art agency
Szervezők: Déri Múzeum, dr. PUSKÁS István
Társszervezők: Csokonai Színház, Cívis Ház
Támogató: Nemzeti Kulturális Alap

>> LIGHTHOUSE GALLERY <<

https://www.facebook.com/events/425957401950609

Sztojánovits Andrea: Fészek
2021.02.05-28.
https://www.facebook.com/events/3647097042069529 

Kovács Ivó: Searchlight
2021.03.05-28.
https://www.facebook.com/events/681660502529676 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük