Szabó Kimmel Tamás zenés estje a Csokonaiban

Kultúra

Szabó Kimmel Tamás első zenés önálló estje, a Széttépve egy drogos fiú önvallomása prózában, zenében és versben.

Az előadás alaposan körbejárja a függőség témáját, arra inspirálva a nézőket, hogy vessék le előítéleteiket. Az előzetes interjúkban Szabó Kimmel egyértelműsíti, hogy nincs önéletrajzi ihletettsége az estnek, szó sincs tehát coming out-ról.

Széttépve gyengeségeinkről beszél, arról, hogy az emberek jelentős része függ valamitől: drogtól, kávétól, cigarettától, alkoholtól, munkamániától, anyagiak halmozásától, vásárlástól, számítógépes játéktól, mobiltól, internettől, szerencsejátéktól, közösségi oldalaktól, szextől, pornótól, sorozatoktól stb. Csakhogy a függőség mértékén van a hangsúly, azon, hogy hat mindez a függő személy állapotára, egészségére és környezetére. Az előadás olyan fiú szemszögén keresztül mutatja be drogfüggőséget, aki már mélyre süllyedt és elérte a “széttépett” állapot veszélyes határát.

Szabó Kimmel Tamás saját maga által, illetve Novák Eszter rendező és Závada Péter dramaturg segítségével megírt szövegeken, valamint szakértői idézeteken, verseken és dalokon keresztül láthatunk bele a függőség lelki és szellemi mélységeibe. A megírt szövegek nagy része függő emberekkel, az alkotók által személyesen készített interjúk alapján jött létre. Az alkotók azt hangsúlyozzák, hogy a súlyos függőség kialakulásnak mögötteseit kell megkeresni, a generációk óta hordozott és megoldatlan családi problémák jelentkeznek a legérzékenyebb családtag kényszeres reakciójában.

“Vajon miért választja az ember az élet helyett az élet villanásnyi illúzióját? Mi az, amiért az olykor biztonságos családi hátteret, a tiszta jövőt egy koszos gyorséttermi WC-re váltja? Mi az a pillanat, ahol megszületik a döntés, hogy fejjel csússzunk lefelé a lejtőn? A függőség mindenki életében megtalálható, hol észrevehetetlenül, hol látványosan. Előadásunk az embert boncolgatja a döntést vizsgálja és igyekszik bemutatni, hogy az élet, néha tényleg csak egy pillanaton múlik! Igaz történetek, zene, fény és sötét. A döntés a miénk, de talán létezik kiút…”

Az Orlai Produkció előadása február 24-én, hétfőn 19 órától látható a Csokonai Színház Nagyszínpadán. Az előadást 14 éven felülieknek ajánljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.