Debrecen a magyar film fővárosa lesz január 30. és február 9. között

Kultúra

A Magyar Filmszüret Debrecenben az ország egyik legnagyobb hazai filmekkel foglalkozó fesztiválja. Immár ötödik alkalommal vetítünk 2020. január 30. – február 9. között közönségünknek a megelőző év magyar filmalkotásaiból, éltetve a hazai filmgyártást, a magyar filmkultúrát.

Harmincegy alkotást mutatnak be január 30. és február 9. között az ötödik Magyar filmszüreten a debreceni Apolló moziban -jelentették be a szervezők sajtótájékoztatón kedden a helyszínen.

Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Kft. igazgatója kiemelte: azzal a céllal hívták életre a rendezvényt, hogy évről-évre bemutassák Debrecenben az előző esztendő magyar filmtermésének teljes keresztmetszetét.

Az ötödik jubileumi alkalmat arra is felhasználják, hogy a tavalyi filmtermés mellett olyan ikonikus régi filmeket is vetítsenek, mint a Körhinta, A tanú, a Macskafogó, a Jób lázadása, a János vitéz, vagy az Egri csillagok – ismertette az igazgató.

Bódor Edit jelezte: most első alkalommal védnökei is lesznek a Magyar filmszüretnek, a sajtótájékoztatón is jelen lévő Gera Marina Emmy-díjas színésznő és Orosz Dénes filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Az Örök tél című film főszereplője és a Seveled című romantikus vígjáték rendezője a filmjeik vetítése után a közönséggel is találkoznak az Apolló art moziban.

A debreceni Magyar filmszüret egyfajta misszióra is vállalkozik, amikor a 107 éves Apolló moziban minden évben műsorra tűzik az új magyar filmeket – hangoztatta Bódor Edit.

Fejér Tamás, az Apolló mozi vezetője hozzátette: soha nem mutattak be még ennyi, összesen 31 filmet a Magyar filmszüreten.

Az idei találkozón a tavalyi és az archív alkotások mellett három premier előtti és egy premier vetítésre is sor kerül: A Vad erdők, vad bércek – A fantom nyomában című dokumentumfilmet, a Boszorkányház című vígjátékot és A mi Kodályunk című életrajzi dokumentumfilmet országos premier előtt láthatja a közönség, A feltaláló című életrajzi drámát pedig premier vetítésen nézhetik meg az érdeklődők a debreceni Apolló moziban – sorolta Fejér Tamás megjegyezve: a 11 napos fesztivál idején 12 közönségtalálkozót is rendeznek a filmek alkotóival.

mti

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.