A Szöktetés a szerájbólt mutatja be idén a Coopera

Kultúra

A Coopera 2019/2020-as évadának bemutatója Wolfgang Amadeus Mozart Szöktetés a szerájból című, háromfelvonásos vígoperája. Az eredetileg az 1600-as években játszódó történetet a darab rendezője, a Kossuth-díjas Juronics Tamás a XXI. századba ülteti át, ezzel nyújtva egy modern, a mai kor emberének is valódi tartalmat adó értelmezést. A darab premierje a debreceni Csokonai Színházban látható, 2019. december 6-án.

A Coopera harmadik éve hív életre operaelőadásokat, céljuk ezzel az operajátszás népszerűsítése, minőségi előadások létrehozása, Magyarország vidéki színházaival közös koprodukciók útján. A cél, hogy a nem budapesti közönség is olyan operaelőadások, olyan alkotók munkájának részese legyen, amelyet egy-egy színház egyedül nem, vagy nagyon nehezen tudna színpadra vinni, ám az együttműködésnek köszönhetően ez sokkal könnyebbé válik.

Nincs szükségünk fölösleges kompromisszumokra. Talán ez a legfontosabb tanulsága a Cooperával való együttműködésünknek – mondta Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója. Ha operát szeretne színre vinni egy vidéki színház, gazdasági, logisztikai szempontból is lényegesen kedvezőbb helyzetbe kerül a Cooperával társulva, mintha önerőből próbálna saját, a műfaj iránti elkötelezettségének és a nemzeti státusz elvárásainak megfelelni. A debreceni színház, a győri és a szegedi színházakkal mint koprodukciós partnerekkel karöltve már tavaly, a Figaro házassága kapcsán felismerte ezeket az előnyöket, hisz mindannyiunk közös vágya, hogy nézőink minőségi zenei élményekkel gazdagodhassanak.”

Az idei évadban – Rossini A sevillai borbély és Mozart Figaro házassága című művei után – az osztrák, bécsi klasszicista zseni egy újabb, ritkábban játszott művét, a Szöktetés a szerájból című vígoperát viszik színpadra. Dr. Vadász Dániel, a Coopera alapító producere a darabválasztásról így nyilatkozott: „Már maga az aktuális bemutató kiválasztása is a Coopera legfőbb elve mentén születik meg, ez egy közös döntés az együttműködő színházakkal, az alkotókról, a főbb szereplőkről is így határozunk. Ez egy komplex feladat, szenzitív kérdés, olyan művet találni, ami minden színház évadába illeszkedni tud.”  

A bemutató különlegessége, hogy Mozart művét ebben formában először láthatja a közönség, ugyanis a Romhányi Ágnes által jegyzett magyar szövegeket teljes egészében még senki nem mutatta be. A darab látványvilágát Cziegler Balázs álmodta meg, míg a jelmezek a Jeremias Design Studio munkái.

Az előadás rendezője a Kossuth-díjas Juronics Tamás, aki így fogalmazta meg a darab, számára legfontosabb, üzenetét: “A mű gondolati magja a hűségen alapuló, igaz szerelem hatalma. A tiszta szerelem, illetve a szabadságvágy képviselői állnak szemben a számukra ellenséges hatalommal. Bár a mű cselekménye a szöktetés előkészítése és kivitelezése, a mondanivalót tekintve mégsem ez a legfontosabb. A lényeg az, hogy a szereplőknek lelki akadályokon kell áthatolniuk. A darab két szerelmes párjának, sőt még az ellenségnek, Szelim basának is el kell igazodnia az érzelmek labirintusában.”

A darab szereposztása a hazai művészvilág kiválóságait sorakoztatja fel, a december 6-i premieren a Liszt-díjas Kolonits Klára, a Jászai-díjas Mertz Tibor, László Boldizsár, Nánási Helga, Cseh Antal és Laki Péter lépnek színpadra, de a közönség találkozhat majd – többek között – a debreceni származású Rendes Ágnessel is Konstanze szerepében, vagy Balczó Péterrel és Lengyel Ferenccel is.

Kolonits Klára, aki számára a darab nem ismeretlen, a következőképp nyilatkozott: „A Szöktetés a szerájból Konstanzája már énekelt szerepem, de ebben a rendezésben teljesen újjászületett bennem a figura. Juronics Tamás a mai korba helyezte a történetet, de mindezt finomsággal és érzékenységgel tette, teljesen harmóniában az eredeti történettel, kicsit felerősítve a konfliktus lelki mozgatórugóit. Mindezt megfűszerezte egy rendkívül hatásos díszlettel Cziegler Balázs, amiben a szereplők mozgatásra hihetetlenül dinamikus. Ez nagyon nagy fizikai odafigyelést igényel az énekesek részéről, de úgy érzem, hogy ez a fegyelem meghálálja magát, és egy sokkal feszesebb, sokkal drámaibb előadás született így. Egyszerre van az előadásban jelen a vígoperai elem és a lélektani dráma. Számomra ez teljesen unikális, és nagyon boldogan vettem részt a próbafolyamatban.”

Mozart vígoperája a singspielre jellemző elemeket is tartalmaz, így kiemelt szerepet kap a próza, a bemutatón színpadra lépő Jászai-díjas Mertz Tibornak ez az első ilyen szerepe: „Nagyszerű dolog operával foglalkozni! Ez az élmény számomra igazán reveláció! Mindenki mással ellentétben először dolgozom ebben a műfajban. Egyrészt egészen különleges színészi munka, hogy a zene mindent meghatároz. Tempót, érzelmeket, és ezek változásait. Másrészt nagy ajándék közvetlen közelről hallgatni ezeket a csodálatos énekeseket.”

A Coopera által életre hívott operaelőadások sajátossága, hogy a különböző színházak saját együtteseiket, karaikat bevonják közreműködőként, így Debrecenben a Kodály Filharmonikusok tolmácsolásában csendülnek majd fel Mozart dallamai. Somogyi-Tóth Dániel, a Csokonai Színház zeneigazgatója, a Kodály Filharmónia Debrecen igazgató-művészeti vezetője elmondta:

„A Coopera produkcióinak első pillanattól támogatói vagyunk a Csokonai Színház és a Kodály Filharmonikusok részéről egyaránt, hiszen kiemelten fontosnak tartjuk a Budapesten kívüli Magyarország operai műhelyeinek fejlesztését. Több remek produkció után különösen várjuk a Szöktetés bemutatóját, mert meggyőződésem, hogy Juronics Tamás sodró erejű rendezése magával fogja ragadni a debreceni közönséget.”

Az előadás Debrecenben a 6-i előadáson kívül még december 7-én és 9-én nézhető meg, 2020 februárjában Győrbe költözik, majd a 2020/2021-es év elején a Szegedi Nemzeti Színházban állítják színpadra.

Írisz Ingatlanok

Debrecen, Rákóczi utca

63 m2-es lakás kiadó
300 000 Ft

Debrecen, Diószegi útca

8 546 m2-es ipari ingatlan eladó
128 190 000 Ft

Debrecen, Diószegi útca - Ipari terület eladó a József Attila telepen

6 799 m2-es ipari ingatlan eladó
101 985 000 Ft

Debrecen, Diószegi út - Ipari telephely telek eladó

18 072 m2-es ipari ingatlan eladó
271 000 000 Ft