Szent Korona-kiállítás nyílt Debrecenben

Kultúra

Kiállítás ünnepli, köszönti a magyar Szent Koronát a belőle ihletet merítő alkotásokkal „Légy üdvözölve Magyarország dicsősége” címmel Debrecenben, a Vénkerti Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában. A magyarság szent ereklyéje 1849-ben, a forradalom és szabadságharc idején városunk vendége volt fél esztendeig. A tárlatot szervező Debreceni Művelődési Központ Újkerti Közösségi Házának Korona Gyermekrajz Gyűjtemény Köre és a Tájoló Tűzzománc Szakkör célja a 170 évvel ezelőtt Debrecenben tartózkodó Szent Korona méltó megünneplése, történelmi ismeretek átadása, a korona jelentőségének, jelképrendszerének megismertetése a látogatókkal, s a magyarságtudat erősítése ötvöszománc és tűzzománc-munkákon, koronajátékon, s előadásokon keresztül.

A kiállítás 2019. november 14-én este tartott megnyitóján Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere köszöntőjében többek közt elmondta: a Szent Koronához kapcsolódó méltán népszerű tematikus tárlatok egyrészt bemutatkozási lehetőséget adnak azoknak az alkotó közösségeknek, amelyek évtizedek óta aktívan részt vesznek a városrész közösségi életében, másrészt felemelő élményt nyújtanak a látogatóknak. Idén tavasszal a Belvárosi Közösségi Házban már láthatták az érdeklődők a Szent Koronát bemutató alkotásokat, most lehetősége nyílik a vénkertieknek is helyben megismerni azt a sokszínű munkát, amelyet a Tájoló Tűzzománc Szakkör és a Palmetta Ötvöszománc Szakkör lelkes tagjai folytatnak. Ez a kiállítás része annak a városi szintű közösségfejlesztő programnak, amit az önkormányzat a Debreceni Művelődési Központtal együttműködve valósít meg többek között a Vénkertben. Ez a program jól kiegészíti az eddig megvalósult és az ezt követő infrastrukturális fejlesztéseket. A Zöld Város Program keretében parkok, közterületek szépülnek meg, a Borsos- villa épületét pedig új közösségi térként a közeljövőben vehetik birtokba a helyiek. Barcsa Lajos fontosnak tartja, hogy az ehhez a kiállításhoz hasonló közösségi események erősítsék az itt élők közötti kapcsolatokat, ezzel együtt a településrészt is. Ebben továbbra is számíthatnak az önkormányzat segítségére.

A kiállítást Bobonkáné Papp Antónia, a nívódíjas Tájoló Tűzzománc Szakkör alapító vezetője és a Korona Gyermekrajz Gyűjtemény Köre alapító programvezetője nyitotta meg. Szavai szerint a Szent Korona Krisztust-követő, istenhívő értékrend szerinti életértelmezésre tanít, s a világlátás elvi alapvetéseit tárja fel. Az alkotók ismeretszerző útjukon egy időben foglalkoztak a koronával és a szerves magyar műveltséggel, a szöveges és ábrázoló népművészettel. Szeretnék, ha a hazaszeretet lenne a fiatalok közös nevezője. A hazaszeretetre nevelés csillaga pedig a Szent Korona – ismerete hozzátartozik minden magyar ember alapműveltségéhez.

A megnyitón közreműködött Bárdosi Ildikó népdalénekes. A kiállítás a Vénkerti Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola (Debrecen, Sinai Miklós utca 6.) nyitva tartási idejében 2019. december 13-ig tekinthető meg az intézmény aulájában található Fészek Galériában.

Fotó: Miskolczi János