Händel legnépszerűbb kisoperája újra a Csokonaiban

Kultúra

Televíziós felvétel készül a Csokonai Színház Acis és Galatea című előadásáról szeptember 7-én (szombaton) 19 órától a teátrum Nagyszínpadán. A produkció ingyenes, de a részvétel regisztrációhoz kötött. A színház arra kéri az érdeklődő nézőket, hogy részvételi szándékukat jelezzék a Szervezési Osztály szervezes@csokonaiszinhaz.hu e-mail címén.

Az Acis és Galatea Händel egyik legnépszerűbb vokális kompozíciója, a zenetörténészek minden idők egyik legnagyszerűbb pasztorál-operájának tartják. Az alapjául szolgáló történet a Metamorfózisok (Metamorphoses) Tizenharmadik könyvében lelhető fel.

Händel először 23 évesen, 1708-ban, Nápolyban alkotott meg egy serenatát Aci, Galatea e Polifemo címmel. Tíz esztendő múltán, már Angliában újból feldolgozta a történetet: ekkor Cannonsban, Chandos hercegének udvarában egy angol nyelvű kisoperát írt. Az idők folyamán számos változat született; a Csokonai Színház előadása az eredeti, 1708-as verzióra épül. Händel remekműve Galatea, a nimfa és Acis, a pásztorfiú szerelmének történetét idézi fel. A pár nem sokáig élvezheti a boldogságot, ugyanis a féltékeny óriás, Polyphemus dühében meggyilkolja Acist. A halhatatlan nimfa Acis testét gyönyörű szökőkúttá változtatja.

Az opera főbb szerepeiben Nagy Kírát (Galatea), Biri Gergelyt (Acis), Donkó Imrét (Polyphemus) és Kéringer Lászlót (Damon) láthatja a közönség. Vezényel Somogyi-Tóth Dániel.

Fotó: Máthé András