Mégsem kell év közben költöznie a felújítás miatt a Csokonai Színház társulatának

Kultúra

Valószínű, hogy a korábbi tervekkel ellentétben a debreceni Csokonai Színház társulatának mégsem kell év közben más játszóhelyekre költöznie a teátrum felújítása miatt – mondta a színház 2019-2020-as évadnyitó ülésén szerdán a város polgármestere.

Papp László hangsúlyozta: amennyiben idén ősszel elkészülnek a színház felújításának tervei, a költségek ellenőrzése után elindíthatják a közbeszerzési eljárást. “Valószínű, hogy a következő évad év közbeni költözést nem igényel majd” – fogalmazott, hozzátéve, hogy erre az évad zárása után, jövő nyáron kerülhet sor.

A polgármester a város másik nagy színházi beruházásáról szólva kiemelte: a Latinovits Színház befejezéséhez szükséges forrás is rendelkezésre áll, a két beruházás közül ez kezdődhet majd el hamarabb. Megjegyezte: a helyzetet bonyolítja, hogy a Románia-Magyarország határmenti együttműködési program irányító hatósága Bukarestben van, és ezért arra számít, hogy az “elhúzódó kommunikáció” miatt csak 2020 közepén kezdődhet el a Latinovits Színház fejlesztése.

Papp László szerint a következő időszak egyik fontos kérdése az is, hogy a Csokonai Színház felújítását és a Latinovits Színház befejezését követően milyen szakmai koncepció jellemezze majd a város színházi életét. Egyelőre nyitott kérdés, hogy milyen társulati formában, milyen színházi irányzatok mentén működjön a két teátrum. A jelenlegi elképzelés szerint a Csokonai a tradicionális színjátszás terepe maradna, a Latinovits pedig a modern, kezdeményező, kortárs színjátszásnak adna helyet. Ebben a kérdésben a társulat tagjainak véleményét is figyelembe veszik majd – jelezte a polgármester.

Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója elmondta: “sűrű, pörgős” évad előtt áll a társulat, a beruházásokat, fejlesztéseket követően pedig 21. századi körülmények között dolgozhatnak majd.

Közlése szerint az évad szeptemberben A Pál utcai fiúk című zenés játék bemutatójával indul, Keszég László rendezésében. A színház nyolc előadása műsoron marad a következő évadban is, miközben 14 új darabot visznek színre, köztük négy ősbemutatót. Mikó Csaba Nemtudomka, Romankovics Edit Para, Pass Andrea Imágó, valamint Tóth Réka Ágnes Közel-távol című darabja először lesz látható színpadon.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.