Sárosi Dániel zenés áhítata következik a Nagytemplomban

Kultúra

A nyári időszakban is folytatódik a zenés áhítatok sorozata a Debreceni Református Nagytemplomban. Július első vasárnapján az egyházzenei élet helyi kiválósága, Sárosi Dániel orgonaművész szólaltatja meg a templom 180 éves hangszerét. Az orgonajátékon túl vegyeskar is színesíti műsorát.
Sárosi Dániel a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem orgona szakán szerzett orgonaművész-tanári oklevelet, Pálúr János és Ruppert István növendékeként. Budapesti tanulmányaival párhuzamosan a Freiburgi Zeneakadémia hallgatója lett, ahol 2005-ben orgonaművészi diplomát kapott Szathmáry Zsigmond mesterosztályában. Ezt követően a freiburgi intézmény szólista-osztályában végzett Martin Schmeding szakmai irányításával.

Orgonaművészként rendszeresen koncertezik különböző templomokban és hangversenytermekben. Ezek közül kiemelkednek a budapesti Zeneakadémián, a Szent István Bazilikában, a Deák téri Evangélikus templomban, a Tihanyi Apátság templomában, a Debreceni Református Nagytemplomban, valamint Kolozsvárott, Freiburgban, Kölnben, Dortmundban, Paderbornban és Trierben rendezett hangversenyei.

Jelenleg a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola és a Debreceni Református Hittudományi Egyetem orgonatanára. A Debreceni Református Kollégium Kántusának orgonistája, valamint a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Doktori Iskolájának hallgatója. A Nagytemplom hangszere jól ismert Sárosi Dániel számára: ünnepi istentiszteleteken, tanévnyitó- és záró alkalmakon, diplomaosztókon rendszeresen szolgál, valamint 2018-ban a Múzeumok Éjszakáján éjféli koncerttel ajándékozta meg a közönséget.

Július 7-én, vasárnap a 18 órakor kezdődő Nagytemplomi zenés áhítaton Gárdonyi Zsolt és Gárdonyi Zoltán, valamint Paul Hindemith művei hangoznak el. Közreműködik a Nyári Kántorképző Tanfolyam vegyeskara. Az alkalomra a belépés díjtalan.