Kezdődik a 90. Ünnepi Könyvhét Debrecenben

Kultúra

A debreceni Ünnepi Könyvhét programjait június 12. és 16. között rendezi a Méliusz Juhász Péter Könyvtár, de már ezt megelőzően és ezt követően is lesznek programok.

A debreceni könyvhétről Komolay Szabolcs, Debrecen kultúráért felelős alpolgármestere, Szirák Péter, az esemény kurátora és Pogrányi Péter, a debreceni Ünnepi Könyvhét programszervezője tartott sajtótájékoztatót 2019. június 7-én a könyvtárban. Az első szavak természetesen a megemlékezésé is voltak, hiszen mint azt Komolay Szabolcs elmondta, a napokban – június 3-án – elhunyt Térey János költő, író, műfordító, a kortárs magyar irodalom egyik meghatározó alakja nem csak úgy, mint aki itt született és nőtt fel, s nem csak úgy, mint az Alföld Alapítvány kuratóriumának tagja, hanem mint olyan cívis polgár, aki soha nem tagadta meg debreceniségét. Halála pótolhatatlan veszteség a magyar irodalom és Debrecen számára.

Szirák Péter is megemlékezett Térey Jánosról, aki nagyon sokszínű, magát több műfajban kipróbáló, rendkívül tehetséges irodalmi személyiség volt. Az Alföld folyóirat júniusi számában olvasható tőle egy esszé, ami egy nagy debreceni családregény, visszaemlékezés, de egy a városról, annak építészeti örökségéről is szóló mű része lett volna.

Komolay Szabolcs arról is szót ejtett, hogy a vidéki könyvheti eseménysorozatok közül a debreceni a legnagyobb szabású és a leghosszabb. Idén húsz könyvesstand lesz a Csapó utcán. Egyik kiemelkedő eseménye lesz a programnak Nagyvárad krónikájának, valamint az Ady Endréről szóló nagymonográfiának a bemutatása. A debreceni könyvhét díszvendége pedig Bereményi Géza, aki ikonikus alakja a kortárs magyar művészeti életnek.

A könyvhét idei mottója – Aki kíváncsi – is rá utal, mivel – amint azt Szirák Péter elmondta – Bereményi Gáza egy interjújában azt említette, hogy a kíváncsiság vezérelte akkor, mikor dalszövegeket, novellát, regényt, forgatókönyvet írt, filmet rendezett, bármit csinált. Az Ünnepi Könyvhét története alatt mindig is Budapest-központú volt – Debrecen ezt próbálja 2013 óta oldani, többek közt az írók és olvasók személyes viszonyának erősítésével. Ennek keretében például a jelenleg éppen Debrecenben élő Bereményi Géza készülő önéletrajzi művéről, legendás kíváncsiságáról, munkakedvéről és sokoldalú munkásságáról is szó esik majd. S arról sem szabad elfeledkezni, hogy a debreceni könyvhét egyben gyermekkönyv-fesztivál is.

Pogrányi Péter néhány érdekesebb programra hívta fel a figyelmet, s bemuttatta Adorján Anna, a debreceni Vörösmarty általános iskola másodikos tanulójának rajzát, Ro-book figuráját – egy könyvet olvasó robotot. Rz az idei esemény kabalafigurája.